Asad přijel na návštěvu do Moskvy, Rusko přislíbilo Sýrii další vojenskou pomoc

Syrský prezident Bašár Asad přijel na překvapivou návštěvu do Moskvy, kde se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Cesta byla dobře utajovaná a ruské a syrské zdroje o ní informovaly až po Asadově návratu do Damašku. Syrský prezident poděkoval ruskému vedení za vojenskou pomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrský prezident Bašár Asad (vlevo)překvapivě navštívil Moskvu. Na snímku se svým protějškem Vladimirem Putinem

Syrský prezident Bašár Asad (vlevo)překvapivě navštívil Moskvu. Na snímku se svým protějškem Vladimirem Putinem | Zdroj: ČTK

"Děkujeme za podporu jednoty a nezávislosti Sýrie. Nejdůležitější je, že se vaše podpora děje v souladu s mezinárodním právem. Politické kroky, které Ruská federace podnikla od začátku krize, zabránily mnohem tragičtějšímu scénáři, který by mohl Sýrii potkat," řekl syrský prezident Bašár Asad.

Z vyjádření, která se dostala na veřejnost, jasně vyplývá, že Moskva přislíbila Asadovi další vojenskou pomoc. Konkrétní dohody ale známé nejsou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Syrský vůdce Bašár Asad poprvé po čtyřech letech opustil svou zemi. O návštěvě Moskvy informuje zpravodaj Štěpán Macháček

Prezident Asad se během celé krize poprvé vydal na zahraniční návštěvu.

Tou demonstroval novou sebedůvěru, které se teď syrskému režimu v posledních týdnech dostává. Jeho armáda znovu získává za pomoci ruské armády území, která předtím dobyli povstalci.

Podle zpráv syrských provládních jednotek přišla ruská armáda v bojích o tři vojáky. K jejich zabití a zranění dalších mělo dojít v horách nad Latákíjí, v bojích v oblasti Džabal Akra, kde bojuje syrská armáda s pomocí ruské a íránské armády proti rebelům. Moskva ale řekla, že žádné takové informace nemá.

Rusko a USA podepsaly dohodu, má zabránit vzdušným střetům v Sýrii

Číst článek

Hlasy volající po ruských náletech se v poslední době ozývají i z Iráku. Koaliční partneři podpořeni šíitskými milicemi naléhají na premiéra Hajdara Abádího, aby požádal Rusko o nálety proti Islámskému státu.

Do rukou jim zřejmě hraje málo viditelné dosavadní výsledky náletů Západem vedené koalice. Spojené státy ale považují Irák za svou sféru vlivu.

Sýrie | Foto: Český rozhlas

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme