Asadovo letectvo bombardovalo baštu Islámského státu, zemřelo nejméně 95 lidí

Nejméně 95 lidí bylo podle nové bilance zabito při úterních náletech syrské armády na město Rakka, které je baštou hnutí Islámský stát. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na exilovou opozici. Televizní zpravodajský kanál Al-Arabíja informoval s odvoláním na aktivisty dokonce o 170 obětech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouř, který se zvedá nad východosyrskou Rakkou po bombardování vládním letectvem

Kouř, který se zvedá nad východosyrskou Rakkou po bombardování vládním letectvem | Zdroj: Reuters

Syrská organizace pro lidská práva (OSDH), která konflikt v zemi dlouhodobě monitoruje z Londýna, uvedla, že letectvo prezidenta Bašára Asada podniklo v úterý nejméně deset útoků na Rakku.

Bylo to jedno z nejrozsáhlejších bombardování od počátku syrské občanské války. OSDH sdělila, že minimálně 52 z 95 obětí jsou civilisté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet obětí náletů syrské armády na Rakku vzrostl na 95. O humanitární situaci v Sýrii mluvil Tomáš Kocián ze společnosti Člověk v tísni

Syrská vládní delegace dnes také jednala s nejvyššími ruskými představiteli v Soči o možnosti obnovit mírové rozhovory s částí opozice. Syrský vládní list Al-Vatan napsal, že Rusko chce zorganizovat syrský dialog, k němuž by byli přizváni zejména „nezávislí“ členové opozice.

Šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová v této souvislosti upozornila, že humanitární pomoc potřebuje přes 12 milionů Syřanů, tedy více než polovina obyvatel. V Sýrii teď momentálně pomáhá také společnost Člověk v tísni.

„Každý měsíc dodáváme jídlo zhruba 100 tisícům lidem. Denně mají chleba a jednou za měsíc dostanou potravinové balíčky. Zajišťujeme i dodávky pitné vody zhruba pro 300 tisíc lidí a podporujeme 12 škol se zhruba 7500 tisíci dětmi, které do nich denně docházejí,“ popsal šéf mise v Sýrii Tomáš Kocián.

Rada bezpečnosti OSN v červenci schválila rezoluci o pomoci Syřanům, která umožňuje kamionům používat čtyři hraniční přechody z Turecka, Jordánska a Iráku bez svolení syrské vlády.

Amosová také upozornila radu na tristní ekonomickou situaci, v níž se Sýrie ocitla kvůli válce, jež trvá od roku 2011. Tamní ekonomika funguje nyní na 40 procent, tři čtvrtiny občanů žijí v chudobě a počet dětí ve školách se snížil na polovinu.

ČTK, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme