Australský novinář Al-Džazíry opustil egyptské vězení a míří domů

Peter Greste je volný a vrací se domů do Austrálie. Reportéra katarské televize Al-Džazíra v Egyptě poslali do vězení kvůli obvinění z podpory islamistické skupiny a nechali ho tam déle než rok. Ve vazbě ale dál zůstávají jeho dva kolegové, se kterými o násilném potlačení islamistických protestů v Egyptě informoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australský novinář Peter Gresteh v egyptském vězení

Australský novinář Peter Gresteh v egyptském vězení | Zdroj: Reuters

Trojici novinářů poslal loni soud do vězení na sedm až deset let za to, že natáčeli rozhovor s Muslimským bratrstvem. Po úspěšném odvolání obhajoby se soudní proces opakuje.

"Nemáme tušení, co se právě teď děje s dalšími dvěma našimi novináři Muhammadem a Báhirem. Není také jasné, co vedlo egyptské úřady k náhlému propuštění Petera," komentoval aktuální situaci svých novinářů ředitel anglického vysílání Al-Džazíry Al Anstey.

Přehrát

00:00 / 00:00

O propuštění vězněného reportéra Al-Džazíry v Egyptě informoval zpravodaj Štěpán Macháček

Šéf káhirské redakce Mohamed Fadel Fahmy má kanadsko-egyptské občanství, a spekuluje se, že právě proto i on brzy vazbu opustí. Naproti tomu třetí z trojice Báhir Muhammad je Egypťan a vyhoštění v jeho případě nepřipadá v úvahu. Al-Džazíra každopádně říká, že bude bojovat za všechny své vězněné novináře.

Dekret o deportaci australského reportéra podepsal egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí. Soudní proces se štábem Al-Džazíry považují mnozí právníci za absurdní.

Dlouholeté tresty za údajně nepravdivé zpravodajství o Egyptě vyvolaly silnou mezinárodní kritiku. Egyptské úřady se ale dosud odmítaly v případu angažovat s odkazem na nezávislost svých soudů.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme