Boje na severu Aleppa pokračují, za poslední týden zemřelo víc než 300 lidí

Na severu syrského města Aleppo pokračují intenzivní boje mezi povstalci na jedné straně a syrskou armádou a jejími spojenci na straně druhé. Světová zdravotnická organizace oznámila, že za týden bojů na východě města zemřelo více než 330 lidí a dalších téměř 850 jich bylo zraněno. Dnešní nálety podle aktivistů ze Syrské organizace pro lidská práva usmrtily nejméně 12 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé čtvrti Saíf al-Dawla, kterou drží rebelové, sčítají škody po nočním bombardování Aleppa

Obyvatelé čtvrti Saíf al-Dawla, kterou drží rebelové, sčítají škody po nočním bombardování Aleppa | Zdroj: Reuters

Organizace Lékaři bez hranic (MSF) vyzvala syrský režim a jeho spojence Rusko, aby ukončily „krvavou lázeň v Aleppu“. „Celé východní Aleppo se stal ohromným terčem a civilisté tam prolévají krev,“ upozornil ředitel aktivit MSF Xisco Villalonga. Syrská vláda má podle něj skoncovat se „systematickým bombardováním“ města a Rusko jako její politický a vojenský spojenec má „zodpovědnost využít svého vlivu a zastavit boje“.

Nemocnice na východě Aleppa, které jsou ještě v provozu, podle MSF přijaly mezi 21. a 26. zářím 822 zraněných, z nichž nejméně 221 byly děti. Za tu dobu tam MSF napočítala 278 mrtvých, z toho 96 dětí. Světová zdravotnická organizace oznámila, že od zahájení současné ofenzivy, tedy od minulého čtvrtka, ve východní části města padlo 338 lidí a dalších 846 jich bylo zraněno.

Krvácející Aleppo je ostudou světového společenství

Číst článek

Podle doktora abú Vasíma, který řídí úrazovou nemocnici v Aleppu podporovanou MSF, „pacienti čekají, až ti druzí zemřou, aby se pro ně uvolnilo lůžko“. „Všechny jednotky intenzivní péče jsou přeplněné. Máme pouhé tři operační sály a jen včera jsme museli provést více než 20 velkých operací břicha. Nemocniční personál pracuje až 20 hodin denně, nemohou jen tak odejít domů a nechat lidi umírat,“ dodal Vasím.

Villalonga sdělil, že v srpnu, kdy byly boje přerušeny, se MSF podařilo dostat do Aleppa zdravotnický materiál, ale od té doby nebyly dodávky obnoveny. „Město je nyní zcela obleženo, útočí se na humanitární konvoje a intenzivně se tam bombarduje,“ řekl Villalonga a požádal o evakuaci raněných a nemocných. „Pokud se nic neudělá, můžeme potvrdit, že svět občany Aleppa opustil a ponechal je napospas pomalé a násilné smrti,“ dodal.

Trosky aleppské čtvrti Saíf al-Dawla | Foto: Reuters

Boje o Aleppo trvají už týden a jsou považovány za nejtěžší od roku 2012, kdy bylo město rozděleno na části ovládané armádou a opozicí. Jak uvedli aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, při náletech na povstalecké oblasti dnes zahynulo nejméně 12 lidí. Počet obětí se ale podle SOHR ještě může zvýšit. Záchranáři přímo na místě hovořili dokonce o 24 tělech, které dnes vytáhli z trosek domů.

Mluvčí Kremlu: Ruské operace podporují boj proti terorismu

Dnešní intenzivní boje potvrdily obě strany. Už ve čtvrtek armáda dobyla uprchlický tábor Handarát severně od města. Tábor obsadil její spojenec libanonský Hizballáh a podle vládních zdrojů mají jeho lidé pod kontrolou také nemocnici Kindí. Povstalci ale tvrdí, že boj pokračuje a že nemocnici Kindí zatím nepřítel nezískal.

SOHR tvrdí, že od loňska, kdy do bojů v Sýrii zasáhlo ruské letectvo, zahynulo při ruských útocích 9300 lidí. Z nich 3800 byli civilisté, asi 2700 radikálové z takzvaného Islámského státu (IS) a 2800 členů jiných povstaleckých skupin. Zranění při ruských útocích utrpělo na 20 tisíc lidí, uvedla SOHR, která tvrdí, že má v Sýrii síť informátorů. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek ujistil, že ruské operace, které jsou „podporou v boji proti terorismu, budou pokračovat“.

Syrský konflikt začal v roce 2011 a podle OSN si už vyžádal na 300 tisíc lidských životů. Miliony Syřanů kvůli němu odešly ze svých domovů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme