Bojovníci IS dobyli syrskou Palmýru a ohrožují cenné památky

Bojovníci džihádistické skupiny Islámský stát obsadili po tvrdé bitvě s provládními oddíly starobylé město Palmýra v centrální Sýrii. Militantní fundamentalisté podle svědků kontrolují většinu města, které stojí vedle antických ruin, zapsaných na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Syrská armáda evakuovala civilisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starověké památky v syrské Palmýře ohrožuje Islámský stát

Starověké památky v syrské Palmýře ohrožuje Islámský stát | Zdroj: ČTK

Bojovníci Islámského státu se Palmýru snažili dobýt od poloviny května.

Islámští teroristé ovládli samotné město, letiště, velitelství tajné služby i věznici. Podle lidskoprávních organizací padlo jen v noci na dnešek přes 100 provládních bojovníků. Z oblasti se stále ozývá střelba, na pozice džihádistů ale útočí především letadla. Vládní jednotky už se stáhly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bojovníci Islámského státu dobyli syrskou Palmýru a ohrožují cenné památky

Pouštní město, které podle Bible postavil král Šalamoun, je strategickým cílem. Prochází jím dálnice spojující metropoli Damašek s východními provinciemi země, které jsou už z větší části v rukách islamistů.

Obsazení Palmýry navíc pro Islámský stát představuje další příležitost, jak se dostat do médií. Vedle městské zástavby totiž stojí 2000 let staré pozůstatky jednoho z nejdůležitějších kulturních a obchodních center starověku.

Bojovníci Islámského státu už na Twitteru potvrdili, že archeologicky cenný komplex obsadili. Experti upozorňují, že se tam zřejmě skrývají před bombardováním.

Ještě před ústupem armády z Palmýry se prý syrským památkářům podařilo odvézt do bezpečí stovky starověkých soch. Kamenné sloupy a věže ovšem pochopitelně přemístit nemohou. Syrské úřady se teď obávají, že islamisté památky z předislámského období zdemolují – stejně jako v Iráku.

Starověké památky v syrské Palmýře ohrožuje Islámský stát | Foto: ČTK/AP

„Já bych si byl v podstatě jist, že se pokusí zničit všechno, co jde. Zapadá to do jejich strategie, když vojensky prohrávají. Momentálně, byť se jim v Iráku podařilo obsadit město Ramádí, tak na největších bitvách spíše ztrácejí. A toto je pro ně relativně snadný cíl,“ vysvětlil arabista Jan Kužvart.

Ke společné obraně památek vyzývá Sýrie i další státy. „Děláme maximum pro ochranu všech pamětihodností nejen v Palmýře, ale v celé Sýrii. Jsou totiž dědictvím národa i celého lidstva,“ upozornil syrský ministr vnitra Mohamad al Šár.

Starověké památky v syrské Palmýře ohrožuje Islámský stát | Foto: ČTK/AP

Také ředitel všech syrských památek a muzeí Maamoun Abdulkarim vyzval mezinárodní koalici vedenou Spojenými státy, aby Palmýru zachránila. Před zkázou Palmýry varovala i generální tajemnice UNESCO Irina Bokovová.

„Vyzývám všechny strany konfliktu k okamžitému příměří v Palmýře a okolí. Můžeme mít různé víry a názory, musíme ale chránit takové úžasné pozůstatky lidské historie. Ničením dědictví nedosáhnete ničeho, ani vítězství nad nepřítelem,“ prohlásila.

Syrská vláda během občanské války nejednala s památkami vždy citlivě. Například loni v březnu se stal terčem ostřelování křižácký hrad Krak des Chevaliers. Na pevnost z 12. století zřejmě podle videozáznamů stříleli právě provládní vojáci, protože byl poměrně dlouho útočištěm povstalců.

Islámský stát | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, Jan Prokeš, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme