Bojovníci Islámského státu jsou už jen stovky metrů od kurdského města Kobani

Ozbrojenci Islámského státu se přiblížili k okraji města Kobani na syrsko-tureckých hranicích. Podle očitých svědků se bojuje jen několik stovek metrů od prvních domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdští uprchlíci z Kobani čekají na syrsko-turecké hranici

Kurdští uprchlíci z Kobani čekají na syrsko-turecké hranici | Zdroj: Reuters

Kurdské milice se snaží město ubránit, Islámský stát ale v posledních dnech za pomoci těžkých zbraní postupuje kupředu.

Turecký parlament dnes projednává možný zásah armády proti Islámskému státu.

„Turecko bude bojovat jak proti Islámskému státu, tak i proti jiným teroristickým skupinám v regionu. Pro nás je prioritou návrat 1,5 milionu syrských uprchlíků, odstranění Asadova režimu a územní integrita Sýrie," řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan před parlamentem v Ankaře.

Parlament bude hlasovat o přeshraničních úderech turecké armády proti Islámskému státu v Sýrii a Iráku. Vězněný předák tureckých Kurdů Abdallah Ocalan klade na tureckou vládu zodpovědnost za osud Kurdů v hraničním Kobani.

OSN: Válečné zločiny Islámského státu

Islámský stát v Iráku se dopouští masových vražd, unáší ženy a dívky za účelem sexuálního zotročení a používá děti jako vojáky. Podle OSN můžou tyto skutky naplňovat definici válečných zločinů či zločinů proti lidskosti. Jejich pachatelé by tak měli stanout před soudem.

Zpráva OSN ale zmiňuje také civilní oběti bombardování Islámského státu iráckou armádou.

„Bojovníci pešmergy vstoupili do těchto vesnic, aby je osvobodili a vyhnali odtud teroristy Islámského státu. Útoky provedly brigády 16 a 17 a další jednotky pešmergy," popisuje situaci jižně od iráckého města Kirkúk velitel kurdských milicí kapitán Džalak.

Společně s iráckou armádou a šíitskými skupinami vytlačily v této oblasti Islámský stát ze sunnitských vesnic. Podle zprávy OSN přišlo od začátku roku v Iráku o život zhruba 10 tisíc civilistů, většina z nich pak po červnové bleskové ofenzivě Islámského státu na severu země.

Islámský stát | Foto: Český rozhlas

Zvětšit mapu

Kurdské město Kobani na syrsko-turecké hranici

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme