Bombardování syrského Aleppa pokračuje, na místě je 91 mrtvých

Letouny už druhou noc po sobě intenzivně útočily na oblast východního Aleppa, která se nachází pod nadvládou syrských povstalců. Tamní civilní obrana oznámila, že letadla útočí na její objekty. Od rána prý navíc přišlo o život jedenadevadesát lidí. Bomby podle tohoto zdroje zatím zničily čtyřicet budov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Některé aleppské ulice jsou zcela zavaleny sutí, mezi mrtvými se podle zdravotníků nachází i ženy a děti.

Některé aleppské ulice jsou zcela zavaleny sutí, mezi mrtvými se podle zdravotníků nachází i ženy a děti. | Zdroj: Reuters

Syrská armáda nedlouho předtím oznámila zahájení nové vojenské operace v tomto městě. Jak uvedli opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), za dnešními útoky stála syrská a ruská letadla. Vojákům se podařilo obsadit několik budov na jižní frontě.

Zásahy zaznamenaly i objekty dobrovolných záchranářů ze syrské civilní obrany, kteří se ve čtvrtek stali držiteli letošních alternativních Nobelových cen. Zničeny byly jejich hasičská auta i sanitky.

Ulice jsou zavaleny sutí

Obyvatelé a aktivisté označují bombardování, které trvá od středeční noci, za bezprecedentní. Letouny totiž útočí na obydlené čtvrtě, infrastrukturu i centra civilní obrany.

Některé ulice jsou zcela zavaleny sutinami a jsou uzavřeny. Podle zdravotníků se mezi mrtvými nachází i ženy a děti. Další mrtví mohou být stále pod troskami.

"Je to opravdu krize. Za svého života jsem ještě takové bombardování neviděl. Je to velmi intenzivní. Režim se pokusil prorazit v několika čtvrtích," řekl člen oddílů civilní obrany Ibráhím Hadž, podle něhož se zatím povstalcům podařilo tyto útoky odrazit.

V Sýrii se znovu bojuje. Vládní vojska v noci bombardovala Aleppo

Číst článek

Armáda, kterou ze vzduchu podporuje ruské letectvo, ve čtvrtek uvedla, že nová operace se týká povstaleckých oblastí. V těch žije ale i nejméně čtvrt milionu lidí.

Východ města Aleppa se stal terčem ostřelování už v noci na čtvrtek. Podle místních lékařů tehdy zahynulo nejméně 45 lidí. Dnes zástupce syrské armády řekl, že nálety a bombardování může pokračovat delší dobu a že armáda zapojí i pozemní jednotky.

Zasažena byla i vodárna

Podle jednoho z civilistů zasáhly bomby také jednu ze dvou vodáren, které zásobují vodou obě části města. Jeden z místních záchranářů uvedl, že nad městem přelétalo pět vojenských letounů, které identifikoval jako ruské. Aktivisté ze SOHR informovali také o nejméně třiceti náletech na Aleppo od dnešní půlnoci.

"Syřané shazují barelové bomby a ruská letadla podnikají nálety," uvedl Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. Barelové bomby jsou sudy naplněné trhavinou, naftou a kusy oceli.

V Sýrii platilo týdenní příměří, které dojednaly Spojené státy a Rusko. Po skončení klidu zbraní vypukly začátkem tohoto týdne konflikty.

ČTK, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme