Británie potvrdila pět svých mrtvých občanů při útoku v tuniské Súse

Pří útoku v tuniské Súse zemřelo mimo jiné pět britských turistů. Potvrdil to šéf londýnské diplomacie Philip Hammond s tím, že číslo nemusí být konečné. Terorista dnes zaútočil na hotelový komplex a zabil 37 lidí, převážně zahraničních turistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři odnášejí tělo jedné z obětí útoku v hotelu Imperial Marhaba

Záchranáři odnášejí tělo jedné z obětí útoku v hotelu Imperial Marhaba | Zdroj: Reuters

„Podle povahy místa, kde terorista zaútočil, musíme počítat s vysokým podílem britských turistů mezi mrtvými a zraněnými," přiznal v Londýně Philip Hammond.

Ministr zahraničí předsedal zasedání krizového štábu COBRA, který se sešel v reakci na páteční události. Podle Hammonda je situace v tuniské Súse zmatečná a Británie tam už poslala tým diplomatů.

Podle očitých svědků, které oslovila ostrovní média, si útočník chladnokrevně vybíral zahraniční turisty. Někteří Britové i řadu hodin po činu raději zůstávali zabarikádovaní ve svých pokojích.

Terorista zaútočil v tuniském letovisku, mezi mrtvými jsou zahraniční turisté

Číst článek

Hlubokou soustrast rodinám obětí vyjádřil premiér David Cameron. „Ti lidé, kteří tyto věci páchají, tvrdí, že to dělají ve jménu islámu. Tak to není, islám je náboženství míru," prohlásil. „Proti jejich zvrhlé ideologii je třeba bojovat vším, co máme k dispozici," dodal.

Mezi oběťmi útoku v Súse jsou vedle Britů také Němci, Tunisané a zřejmě i jedna Irka. Letos jde už o druhý atentát, při kterém umírali turisté. V březnu radikálové napadli muzeum v hlavním městě Tunisu a postříleli 22 lidí, převážně cizinců.

Tuniský prezident v souvislosti s dnešním útokem, ke kterému se zatím nikdo nepřihlásil, zopakoval, že je země ve válce s teroristy.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme