Britové se stahují z Afghánistánu, v zemi už nebudou plnit žádné bojové mise

Britská armáda definitivně ukončila bojové operace v Afghánistánu, svou poslední základnu předala Afgháncům. V zemi zůstane jen několik stovek vojáků, kteří by ale neměli plnit žádné bojové mise. Svá vojska teď z Afghánistánu stahují i další země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenské pozorovací stanoviště v jižním Afghánistánu

Vojenské pozorovací stanoviště v jižním Afghánistánu | Foto: 601. skupina speciálních sil

„Naděje na stabilní budoucnost Afghánistánu je velká, protože má jednotnou vládu a armádu, kterou podporují Afghánci v celé zemi," řekl britský ministr obrany Michael Fallon.

Spolu s Británií stahují své vojáky z Afghánistánu i ostatní země. Na přelomu roku, po více než deseti letech, skončí mise Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu ISAF. Naváže na ni menší operace, která nepočítá s bojovým nasazením zahraničních sil.

Po novém roce tak v Afghánistánu zůstane asi 10 tisíc zahraničních vojáků. Většina z nich bude mít na starosti výcvik afghánské armády a policie, která momentálně čítá asi 352 tisíc mužů a žen.

V zemi ale zůstane i menší část zahraničních vojáků, kteří by měli být připraveni plnit zvláštní úkoly – například sledování vysoce postavených tálibánských vůdců.

Milan Slezák, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme