Češi se podílejí na vzdělávání mladých Syřanů v jordánském uprchlickém táboře

Češi učí v Jordánsku syrské utečence řemeslným dovednostem. Projekt v uprchlickém táboře Zátarí zahájil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. Sešel se také s vojenským velitelem tábora, aby posoudil fungování humanitární pomoci z Česka.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek navštívil jordánský uprchlický tábor Zátarí. V rámci českého humanitárního projektu se tam mimo jiné učí syrské dívky šít

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek navštívil jordánský uprchlický tábor Zátarí. V rámci českého humanitárního projektu se tam mimo jiné učí syrské dívky šít | Zdroj: ČTK

„Nejde jenom o nabízení nových věcí, ale je dobré na místě vidět, jak to v Jordánsku funguje, a jestli ten typ pomoci je to, co potřebují,“ vysvětlil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Vojenský velitel upozorňuje, že situace v táboře se od jeho založení v roce 2012 zlepšila. Hlavním problémem jsou teď podle něj nedostatečné zásoby vody.

Do syrského uprchlického tábora Zátarí v Jordánsku proudí pomoc z celého světa. Česká republika zatím své humanitární aktivity rozšířit neplánuje, v započatých projektech ale hodlá pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak fungují české humanitární projekty na pomoc Syřanům v Jordánsku, si přijel ověřit ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Jedním z nich je právě výuka řemesel. Přímo v uprchlickém táboře Zátarí se mohou mladí Syřané naučit, jak šít, vyrábět okrasné předměty nebo pracovat s počítačem.

Nejde prý jen o zlepšení dovedností, ale především o duševní péči. V táboře Zátarí momentálně žije na 80 tisíc uprchlíků, z toho celou polovinu představují náctiletí a děti.

Ministr Zaorálek se setkal také s lékaři, kteří v zemi tento týden zahájili svou misi v rámci projektu Medevac. Jde o tým čtyř kardiochirurgů z pražské Fakultní nemocnice v Motole.

Chirurgové chtějí operovat celkem 10 až 12 dětí. Včera a dnes už provedli tři operace, pacientům se prý daří dobře. Podporu ve formě lékařské pomoci v Jordánsku schválila vláda na konci října. S převozem syrských uprchlíků do českých nemocnic ale stále nesouhlasí.

Pavlína Nečásková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme