Česko chce pokračovat v rozvojové pomoci Palestině, prioritou jsou obnovitelné zdroje

Česká republika má zájem na obchodních vztazích s Palestinou. Při své blízkovýchodní cestě to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Dnes šéf české diplomacie navštívil mimo jiné solární elektrárnu financovanou českou stranou a zahájil projekt podpory gramotnosti žen v Túbásu, kde má místní nevládní organizace s českými prostředky pomáhat ženám například v případech domácího násilí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se v Ramalláhu sešel s palestinským ministrem zahraničí Rijádem Málikím

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se v Ramalláhu sešel s palestinským ministrem zahraničí Rijádem Málikím | Zdroj: ČTK

Naprostou prioritou české pomoci jsou obnovitelné zdroje energie. Ve městě Túbás na severu Západního břehu Jordánu stojí půlmegawattová sluneční elektrárna, která zásobuje 30 tamních vesnic a byla postavená právě z české rozvojové pomoci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka na Západním břehu Jordánu sleduje zpravodaj Štěpán Macháček

Ministr Zaorálek ocenil projekt solární elektrárny ve městě Túbás jako mimořádně perspektivní. Jak česká, tak palestinská strana usilují o to, aby se z rozvojového projektu stala postupně komerční záležitost, na které by se podílely i české firmy.

Palestinská samospráva má koncepci solární energetiky podrobně propracovanou a do čtyř let má podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie dosáhnout deseti procent. Palestinské úřady tak chtějí snížit závislost na dodávkách drahé elektřiny z Izraele.

Projekt solárních elektráren funguje na Západním břehu Jordánu už deset let a Česko už na něj vydalo 30 milionů korun.

Teď se navíc ukazuje, že to, co původně začalo jako rozvojový projekt, má i obchodní potenciál, protože výrobci sluneční energie budou moci prodávat elektřinu do sítě, dokonce i se ziskem.

Další fázi tohoto projektu pak představuje osazení 9 veřejných budov, jako jsou školy nebo nemocnice, solárními panely tak, aby tyto objekty byly energeticky soběstačné.

V Nábulusu dnes také ministr Zaorálek otevřel nový autosalon české značky Škoda. Automobily by tak mohly otevřít palestinský trh i dalším českým výrobcům.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD navštívil solární elektrárnu financovanou českou stranou ve městě Túbás a otevřel nový autosalon české značky v Nábulusu na Západním břehu Jordánu | Foto: Štěpán Macháček

ČRo, Štěpán Macháček, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme