Česko zatím nechce přijmout syrské uprchlíky. Pomáhá jim alespoň na dálku

Česká republika nechce přijmout na svém území syrské uprchlíky, pomáhá jim však aspoň na dálku. V syrském uprchlickém táboře Zaatárí v Jordánsku se třeba podílí na výuce mladých Syřanů. Česko věnovalo v předešlých třech letech na pomoc syrským uprchlíkům 120 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci stojí nedaleko zničeného majetku v uprchlickém táboře Zaatarí

Syrští uprchlíci stojí nedaleko zničeného majetku v uprchlickém táboře Zaatarí | Zdroj: Reuters

V syrském uprchlickém táboře Zaatarí v Jordánsku lze potkat téměř na každém kroku děti a náctileté. Tvoří polovinu z tamní osmdesátitisícové populace. A proto tábor mimo jiné potřebuje peníze hlavně na vzdělávání.

Česká republika podpořila projekt, ve kterém se mladí Syřané učí praktickým dovednostem, třeba šít nebo pracovat s počítačem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o české pomoci syrským uprchlíkům natočila redaktorka Pavlína Nečásková

Češi však nedělají jen to. Do nemocnice v Amánu přijeli čtyři čeští kardiochirurgové, kteří by tam během deseti dní by měli zvládnout odoperovat asi 17 dětí.

Podle primáře kardiocentra pražské motolské nemocnice Tomáše Tláskala se u dětských pacientů jedná o středně těžké případy.

„Upřímně řečeno není možné operovat ty děti, které jsou na tom úplně nejhůř, ty bohužel, si myslím, že by tady stejně neměli šanci. I když je ta operace dobře zajištěná, tak přece jen ta následná péče tak dobře zajištěná není,“ konstatuje Tláskal.

České úřady nechaly v minulosti převést několik Syřanů do českých nemocnic. V nejbližší budoucnosti však už nic podobného nechystají. A týká se to i obecně všech syrských uprchlíků.

„Třeba i v Libanonu jsme slyšeli, že účelem není stěhovat ty utečence po Evropě, ale účelem je vytvářet jejich podmínky pro to, aby se mohli vrátit do Sýrie, nebo si třeba najít práci tady v Jordánsku. Tady se to ukazuje, že to funguje a myslím si, že i naši partneři to tady velice oceňují. Zdá se mi, že tady děláme to, co umíme a že to děláme dobře,“ podotýká český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Praha se tak nepřipojí se tak k dalším evropským státům, které se rozhodly Syřany přijmout. Třeba Německo slíbilo přijmout zhruba 20 tisíc uprchlíků a Rakousko nabídlo, že jich ubytuje asi tisícovku.

Pavlína Nečásková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme