Další mírové rozhovory o Sýrii začnou 9. března. Asad povstalcům nabídl amnestii

Další kolo mírových rozhovorů o Sýrii začne v Ženevě 9. března. Oznámil to zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Diplomat předtím navrhl datum 7. března, termín ale posunul z logistických důvodů i kvůli tomu, aby bylo upevněno několik dní staré příměří. Syrský prezident Bašár Asad mezitím nabídl povstalcům amnestii za složení zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrský prezident Bašár Asad

Syrský prezident Bašár Asad | Foto: Wikimedia Commons, Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Fabio Rodrigues Pozzebom / ABr

Podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna je klid zbraní v zásadě dodržován. Rusko a takzvaná umírněná opozice ale od víkendu upozorňují na opakovaná porušování dohody.

„Nechceme, aby se rozhovory v Ženevě staly debatou o tom, zda byl klid zbraní porušen nebo ne, chceme, aby šly k jádru věci," zdůraznil de Mistura v rozhovoru s Reuters.

Příměří platí v Sýrii od půlnoci z minulého pátku na sobotu. Zavázala se k němu syrská vláda i opozice. Dohoda se ale nevztahuje na radikály z Islámského státu a z fronty An-Nusra. Humanitární organizace chtěly situace využít k dopravení pomoci civilistům.

Syrský prezident Bašár Asad v rozhovoru s německou televizí ARD ozbrojené opozici nabídl amnestii výměnou za to, že složí zbraně.

Jednání mezi syrskou vládou a opozicí bylo zahájeno na konci ledna v Ženevě, 3. února ho ale de Mistura přerušil, protože nebylo dosaženo potřebného pokroku. Znepřátelené strany následně jednaly přes prostředníky.

Syrská opozice údajně na oficiální oznámení od OSN o začátku dalšího kola mírových rozhovorů zatím čeká.

ČTK, Reuters Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme