Další vlna náletů na syrské Aleppo. Vládní síly obsadily část povstalecké oblasti

Syrské vládní sily obsadily oblast severně od Aleppa dosud drženou povstalci. Povedlo se jim to po rozsáhlých náletech. Bombardování povstalecké části města bylo součástí snahy armády podporované Ruskem znovu nad ním převzít kontrolu, uvedla agentura Reuters. Během ofenzivy podle Syrské observatoře pro lidská práva zemřelo 25 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské Aleppo čelí dalším náletům

Syrské Aleppo čelí dalším náletům | Zdroj: Reuters

Obsazení tábora Handarát „je výsledkem intenzivního ostřelování vládními silami a neustálého prudkého bombardování ruskými a vládními letadly," citovala agentura Reuters zprávu observatoře.

Představitelka Dětského fondu OSN v Sýrii – UNICEFu - Hanaa Singerová upozornila, že v oblasti jsou nyní bez vody téměř dva miliony lidí. Zařízení nejdříve poničily nálety, rebelové následně v odvetném opatření zavřeli čerpací stanici.

Obyvatelé povstalci ovládaného východního Aleppa uvádějí, že sobotní bombardování bylo nejsilnější od chvíle, kdy Damašek vyhlásil novou ofenzivu. Při ní za poslední dva dny zemřely desítky lidí.

„Naneštěstí to pokračuje. Na obloze jsou i teď letadla,“ řekl agentuře Reuters Ammar al Selmo, velitel povstalecké civilní obrany.

Obyvatelé Aleppa se humanitární pomoci v nejbližší době asi nedočkají, říká odborník

Číst článek

Rebelové uvádějí, že silné nálety v sobotu ráno zasáhly minimálně čtyři oblasti v části města držené opozicí, kde žije přes 250 tisíc lidí. Útoky byly podle obyvatel ničivější než kterékoli jiné, kterým dosud oblast čelila. Mnoho budov bylo údajně úplně zničeno.

„Používají zbraně, které se zdají být určené na budovy,“ uvedl Levant Front, představitel povstalců v Aleppu. „Většina obětí je pod sutinami,“ dodal.

Syrská observatoř pro lidská práva, organizace sídlící ve Velké Británii, informovala, že mezi oběťmi jsou i děti. Podle Ammara al Selma je mrtvých přes 100.

Syrská armáda tvrdí, že útoky cílí na povstalce. Zásahy civilistů odmítají.

mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme