Damašek propouští politické vězně. Chce za ně těla pěti zabitých ruských vojáků

Syrský režim prezidenta Bašára Asada začal s propouštěním nejméně 169 politických vězňů, které chce údajně vyměnit za těla pěti ruských vojáků z vrtulníku, který protivládní povstalci sestřelili na počátku srpna. S odvoláním na právního zástupce některých z vězňů o tom informovala agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opevnění ve městě Rakka

Opevnění ve městě Rakka | Zdroj: Reuters

„V úterý bylo propuštěno 50 vězňů, včetně sedmi žen, z věznice Adra a 84 lidí z věznice v Hamá," uvedl právní zástupce.

„Dalších 31 osob uvězněných v zařízení v Homsu dostalo informaci, že budou propuštěny, ale dosud se tak nestalo," dodal.

Poslední čtyři lidé věznění na jiných místech Sýrie by se podle něj měli rovněž brzy dostat na svobodu. Většina propuštěných osob čelila obvinění z terorismu, které Damašek užívá v případě všech svých odpůrců.

Propuštění 169 politických vězňů je podmínkou povstalců pro vydání těl pěti ruských vojáků, kteří zahynuli na počátku srpna při sestřelení vrtulníku poblíž města Sarákib v provincii Idlib, asi 60 kilometrů jihozápadně od Halabu.

V Sýrii sestřelili ruský vojenský vrtulník s pěti lidmi na palubě. Všichni zahynuli

Číst článek

Šlo o největší ztrátu ruských jednotek od loňského září, kdy Moskva zahájila v zemi operace na podporu Asadova režimu. Podle AFP během rok trvající operace zahynulo už celkem 18 ruských vojáků.

Která z povstaleckých skupin výměnu s vládou vyjednala, není jasné. Podle Syrské organizace pro lidská práva, která situaci v zemi monitoruje z Británie, Damašek o propuštění jednal s aliancí Džajš al-Fatah, jejímž členem je například i Fronta dobytí Sýrie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme