Desetitisíce lidí za poslední týden utekly z iráckého Ramádí kvůli bojům s IS

Z iráckého Ramádí uteklo kvůli bojům podle OSN asi 25 tisíc lidí. Centrum západoirácké provincie Anbár v posledních dnech ovládli radikálové z takzvaného Islámského státu. Do boje proti nim se teď k irácké armádě mají připojit i šíitské milice částečně podporované Íránem. Asi tři tisíce bojovníků už přijely na vojenskou základnu poblíž Ramádí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé města Ramádí opouštějí své domovy

Obyvatelé města Ramádí opouštějí své domovy | Zdroj: Reuters

Podle svědků šíitské milice na základnu asi 30 kilometrů od Ramádí dorazily s obrněnými vozy, kulomety a raketomety.

K základně se prý ihned začaly blížit i obrněné síly Islámského státu. Další pomoc při znovudobývání Ramádí irácké armádě slibují i Spojené státy:

„Celou dobu jsme věděli, že boj proti Islámskému státu bude dlouhý a náročný - obzvlášť v provincii Anbár. A nepopíráme, že ovládnutí Ramádí je známkou nezdaru. Ale nepopíráme ani fakt, že Spojené státy hodlají Irácké vládě pomoci dostat město zpět,“ oznámil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jeff Rathke.

Při bojích o Ramádí podle tamních úřadů zemřelo už kolem 500 iráckých civilistů a vojáků.

Podle OSN z města za poslední týden uteklo asi 25 tisíc lidí. Kvůli konfliktu s Islámským státem je prý po celé zemi mimo své domovy asi 2,5 milionu Iráčanů.

Islámský stát | Foto: Český rozhlas

Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme