Do boje proti požáru se v Izraeli zapojilo největší hasicí letadlo na světě

Hasiči bojující už čtvrtý den proti ničivému požáru na severu Izraele dostali největší pomoc, jaká vůbec mohla přijít. V noci v Izraeli přistál americký Boeing 747, který je přestavěný na vůbec největší hasicí letoun světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 747 Jumbo Jet

Boeing 747 Jumbo Jet | Foto: The Boeing Company

Najednou může nést a vypustit přes 80 TISÍC litrů vody. Právě díky letecké pomoci ze zahraničí mluví Izraelci opatrně o mírném obratu v boji se živlem. Policie už také povolila obyvatelům některých evakuovaných vesnic návrat domů.

Zatím největší stroje operující nad lesy u Haify poslali Rusové - dva iljušiny, které pojmou po 42 tunách vody. Teď tedy hasí také americké jumbo s dvojnásobnou kapacitou. Během dneška má být v akci až 30 letadel. Americký obr má proti všem těmto strojům zásadní výhodu - jako jediný má navigaci i pro noční práci.

Šéf izraelských hasičů nad ránem hlásil, že se nejspíš daří oheň pomalu potlačovat. Zdůraznil ale, že to v žádném případě neznamená „mít požár pod kontrolou". I během noci totiž na některých místech šlehaly až 20metrové plameny. Za největšího protivníka teď hasiči považují sílící vítr.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme