Do irácké Fallúdže vstoupili první vojáci, džihádisté kladou odpor

Irácké jednotky postupují do Fallúdže. S pomocí náletů mezinárodní koalice postupně zatlačují džihádisty. Vojáci už obsadili jihovýchodní okraj města a získali pod kontrolu první policejní stanici. Takzvaný Islámský stát ale klade tuhý odpor a jeho nálože zabily během ofenzivy desítky iráckých vojáků. Po boku armády bojují o Fallúdžu také šíitské milice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácké jednotky dobývají Fallúdžu ze tří různých směrů

Irácké jednotky dobývají Fallúdžu ze tří různých směrů | Zdroj: Reuters

"Mezi iráckou armádou a šíitskými milicemi panuje výborná spolupráce. Prolomili jsme nepřátelská opevnění, zničili velitelská centra a zrušili šaríatské soudy ve znovudobytých vesnicích," uvedl Alí Hamdání, generál jedné ze šíitských skupin.

Irácká armáda a šíitské milice dokončily částečné obklíčení města a vládní vojska už podle informací AFP vstoupila na předměstí Fallúdže. Zdá se, že dobyla tři z devíti čtvrtí na okraji města. Generál Abdul Waháb Sádí oznámil, že ofenziva teď bude směřovat do centra města.

Ve Fallúdži je podle odhadů asi 1200 bojovníků Islámského státu, většina z nich z města přímo pochází. Kvůli jejich tvrdému odporu může bitva trvat ještě několik dní.

Podle iráckých velitelů je také pravděpodobné, že se boje v určitém okamžiku dočasně utlumí, aby z města mohli utéct jeho obyvatelé před konečným útokem iráckých vojsk.

K iráckým bezpečnostním silám se dostalo jídlo | Foto: Reuters

Ve městě je z původních 300 tisíc obyvatel stále asi 50 tisíc civilistů. Objevují se neověřené zprávy o tom, že tam umírají hladem.

Irácká armáda je vyzvala, aby buďto utekli nebo alespoň nevycházeli ze svých domovů. Opustit město se ale zatím podařilo jen osmi stovkám lidí, mezi nimi i Iráčance Umm Salamové.

Ta agentuře Reuters řekla, že za poslední dva roky přežívala jen na ječném chlebu. Ve městě prý není jídlo ani léky. Džihádisté jí prý také odvlekli muže a o jeho osudu nic neví. Z Fallúdži přicházejí zprávy o vraždění mužů a starších chlapců, kteří tam odmítají za Islámský stát bojovat.

Šéf místní policie tvrdí, že džihádisté také používají vesničany na předměstích jako živé štíty. Lidem se z Fallúdži podařilo podle OSN utéct například nepoužívaným zavlažovacím potrubím. Několik lidí včetně žen a dětí při pokusu o útěk ale zemřelo, další džihádisté údajně zbičovali.

Irácká bezpečnostní vozidla poblíž Fallúdže | Foto: Reuters

Islámský stát na ofenzivu zareagoval teroristickými útoky v Bagdádu a okolí. Džihádisté se přihlásili celkem ke třem sebevražedným útokům, při kterých zemřelo přes 20 lidí.

Při tom nejhorším explodovalo auto s výbušninou na armádním kontrolním stanovišti ve čtvrti Shaab. Zemřelo tam 11 lidí. Další sebevražední atentátníci si vybrali šíitskou čtvrť Sadr a trh v obci Tarmíja severně od Bagdádu. Podle BBC jsou útoky pokusem džihádistů odvrátit od ofenzivy ve Fallúdži pozornost.

Fallúdža má pro Islámský stát hlavně symbolickou hodnotu. Bylo to první velké město, které ovládl. Fallúdža se také stala symbolem sunnitského odporu už při ofenzivě Spojených států v Iráku v roce 2004.

Civilisté, kteří utekli ze svých domovů ve Falludži, se shromáždili ve městě Garma | Foto: Reuters

Islámský stát teď přichází o území na více frontách. Kurdsko-arabské jednotky teď útočí severně od syrské bašty džihádistů Rakky a blíží se až k městu. Pešmergové v Iráku také útočí východně od Mosulu.

Už loni přišel Islámský stát v irácké provincii Anbár o Ramádí. Územní ztráty jsou takové, že je už veřejně přiznal také mluvčí Islámského státu. Tvrdí ale, že jej nemůže porazit ani ztráta území, ani smrt velitelů.

Štěpán Macháček, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme