Do mírových rozhovorů o syrské krizi se v Ženevě zapojili také zástupci opozice

Zástupci syrské opozice se ve švýcarské Ženevě vůbec poprvé zapojili do mírových rozhovorů o tamní krizi. S představiteli syrské vlády budou jednat jen nepřímo prostřednictvím diplomatů OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrský velvyslanec při OSN Bašár Džafarí na tiskové konferenci během mírových rozhovorů

Syrský velvyslanec při OSN Bašár Džafarí na tiskové konferenci během mírových rozhovorů | Zdroj: Reuters

Opozice už v Ženevě jednala s představitelem OSN. Jak sdělila členka opoziční delegace Farah Atassiová, jejich další zapojení do rozhovorů není jisté.

„Je ještě brzy na to říkat, jak dlouho zástupci opozice zůstanou. Všechno bude záležet na rozhovorech se zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou," uvedla.

Opozice totiž chce záruky, že v Sýrii skončí nálety na civilisty a že syrská vláda propustí vězněné oponenty a ukončí obléhání měst.

Potvrdil to mluvčí opozičních vyjednavačů Salím Muslat.

„Chceme, aby jednání uspěla, ale musíme vidět také nějaké změny na bitevním poli v Sýrii. Chtěli bychom zastavit masakry našich lidí, zachránit naše děti. Pak uděláme cokoli, co ukončí tuhle válku," řekl.

Opozice se odvolává na prosincovou rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Ta počítá s ukončením bojů, zrušením blokád a otevřením humanitární koridorů.

Zástupci syrské opozice v Ženevě uvedli, že pokud tyto podmínky nebudou dodrženy, žádné hovory se konat nemusejí.

Útok na mešitu

Režim Bašára Asada je údajně připravený jednat o určitých humanitárních ústupcích. Stále ale odmítá vyjmout ze seznamu teroristických organizací dvě ze skupin, které jsou zapojeny do mírových rozhovorů.

Zástupce syrské vlády na jednáních v Ženevě Bašár Džafarí připomněl i dnešní útoky na šíitskou mešitu na předměstí Damašku, kde zemřelo nejméně 45 lidí. To podle něj dokazuje, že existuje propojení mezi opozicí a teroristy.

K útokům se podle agentury AP přihlásil takzvaný Islámský stát, který v Ženevě zastoupen není.

Jednání v Ženevě je pouze úvodní fází procesu naplánovaného na loňském mezinárodním setkání ve Vídni. Podle dohody má za půl roku od začátku rozhovorů být vytvořena přechodná vláda a do roka a půl mají v Sýrii následovat volby pod dohledem OSN.

Při útoku u šíitské svatyně zemřelo na předměstí Damašku nejméně 40 lidí, přihlásil se k němu IS

Číst článek

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme