Do obležených míst v Sýrii dorazily humanitární konvoje

Kolona 44 aut s humanitární pomocí dorazila do západosyrského města Madájá, kde podle OSN hladoví na 40 tisíc lidí. Další dva konvoje dnes dovezly jídlo a léky do šíitských enkláv Foua a Kafraja. S otevřením humanitárního koridoru souhlasila minulý týden syrská vláda. Pomoc do obležených měst vyslal Červený kříž ve spolupráci se syrským Červeným půlměsícem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Humanitární konvoj pro Madájá vyrazil dopoledne z Damašku

Humanitární konvoj pro Madájá vyrazil dopoledne z Damašku | Zdroj: Reuters

Kamiony najíždějí do města postupně. Obyvatelé města vyhlíželi kolonu od rána před svými domy.

Kromě jídla, které má obyvatelům vystačit asi na měsíc, konvoj přivezl také základní léky a přikrývky. Celou Sýrii totiž v posledních týdnech trápí i nízké teploty, které na některých místech během noci klesají k nule.

Situace v Madáje byla v posledních dnech kritická. Od začátku prosince ve městě zemřelo hlady asi 28 lidí a bez pomoci by stejný osud hrozil tisícům dalších.

Město dlouhodobě obléhá syrská armáda spolu se spojenci z libanonského hnutí Hizballáh.

Podobná situace jako v Madáje panuje také v šíitských enklávách Foua a Kafraja, které prozměnu obléhají islamisté. Pomoc pro zdejších 30 tisíc obyvatel dnes dovezla kolona 21 nákladních aut.

Kvůli vážné humanitární situaci v Sýrii se už ozývají i hlasy ze zahraničí. Na nutnost uvolnit obléhaná města upozornil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius:

„Je potřeba, aby Sýrie a Rusko zastavily vojenské operace proti civilistům. Nejde jen o Madáju, ale i další města, která jsou obležená syrskou armádou.“

Syrská státní média ale vážnost situace zpochybňují. Terčem kritiky jsou zejména kanály Aldžazíra a Al Arabíja. O situaci prý neinformují objektivně a popisují ji horší, než jaká je doopravdy.

Blokády civilního obyvatelstva nejsou v Sýrii nijak výjimečné. Oblasti, do kterých dnes dopoledne vyrazily konvoje z Damašku, jsou bez pomoci už od loňského října. Doručit obyvatelům jídlo a léky umožnila humanitárním organizacím dohoda o klidu zbraní, na které se znepřátelené strany domluvily loni v září.

Humanitární konvoj dorazil do šíitských enkláv na severu Sýrie | Foto: Reuters

ČRo, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme