Dohoda s Íránem ohrožuje existenci Izraele, tvrdí Netanjahu

Za přímé ohrožení existence Izraele označil rámcovou dohodu o íránském jaderném programu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. V telefonickém rozhovoru s americkým prezidentem Barackem Obamou zopakoval, že chystaná dohoda Íráncům jedině usnadní cestu k jaderným zbraním.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nesouhlasí s dohodou s Íránem

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nesouhlasí s dohodou s Íránem | Zdroj: Reuters

"Jeden íránský generál nedávno řekl, a teď cituji, že 'zničení Izraele je věc, o které se nedá diskutovat'. O otevření cesty k výrobě jaderné bomby pro íránský vražedný režim ale evidentně diskutovat lze," kritizoval Benjamin Netanjahu rozhovory s Íránem.

Z rámcové dohody není nadšená ani Saúdská Arábie, která je hlavním soupeřem Íránu na Blízkém východě. Podle některých analytiků teď začne tato monarchie usilovat o vlastní jaderné zbraně.

Média arabských zemí Zálivu informovala o dohodě jen stručně. Země Zálivu zaujmpu oficiální stanovisko údajně až po důkladné analýze dokumentu.

Teherán a šestka zprostředkovatelských zemí dosáhly rámcové dohody o íránském jaderném programu včera ve švýcarském Lausanne. Konečná dohoda by měla být hotová do konce června. Jejím cílem je zajistit, že íránský jaderný program nebude být moci zneužit k výrobě jaderné bomby.

Rusko a USA jsou spokojené s výsledky jednání o jaderném programu v Íránu

Číst článek

Podle zdrojů z kuloárů Teherán souhlasil s tím, že na 10 let pozastaví dvě třetiny svých kapacit na obohacování uranu. Rusko nabídlo, že bude Íránu dodávat jaderné palivo a odebírat vyhořelé.

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy dohoda pomůže k tomu, aby svět byl bezpečnějším místem.

Vybrané body předběžné dohody o íránském jaderném programu | Foto: ČTK

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme