Držitel Nobelovy ceny míru Šimon Peres zemřel. Bývalému izraelskému prezidentovi bylo 93 let

Zemřel bývalý izraelský prezident a držitel Nobelovy ceny míru Šimon Peres. Bylo mu 93 let. Patřil ke generaci, která pomáhala vybudovat stát Izrael, do světového povědomí pak vstoupil jako jeden ze strůjců izraelsko-palestinských dohod v Oslu. Šimon Peres za ně nakonec získal i Nobelovu cenu za mír. Peres prodělal před dvěma týdny mrtvici a od té doby byl v kritickém stavu. V úterý se jeho stav prudce zhoršil a lékaři zjistili, že utrpěl nevratné poškození mozku. Pohřeb bude mít v pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stav bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese se zhoršil

Stav bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese se zhoršil | Zdroj: Reuters

Peres skončil v prezidentském úřadu před dvěma lety a byl v té době nejstarší sloužící hlavou státu na světě. Smutek nad jeho úmrtím vyjádřil izraelský premiér Benjamin Netanjahu i celá řada světových politiků. Současný izraelský prezident Re'uven Rivlin řekl, že je to velká ztráta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve věku 93 let zemřel Šimon Peres - bývalý izraelský prezident a dlouholetý bojovník za mír na Blízkém východě

„Není žádné lepší řešení než existence dvou států - Židovský stát Izrael a Arabský stát Palestina." Takový byl hlavní politický program Šimona Perese a tak ho pojmenoval při projevu v americkém kongresu na sklonku své politické kariéry.

Do politiky ho přivedl už ve 40. letech David Ben Gurion - zakladatel a první prezident Izraele.

Právě po něm se stal jedním z lídrů tamní levice. Peres byl také jedním z nejvytrvalejších a nejpevnějších zastánců dvoustátního řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

Narodil se jako Szymon Perski židovským rodičům v Polsku. V Palestině žil od 30. let a záhy si ho vyhlédl budoucí zakladatel Izraele David Ben Gurion, kterému po válce za nezávislost pomáhal s budováním země. Po počátcích v armádě aktivně vstoupil do politiky, nejdřív jako ministr obrany a jeden z lídrů tamní levice.

Na smrt Šimona Perese reagují lídři z celého světa. Byl to bojovník za Izrael a mír, uvedl Obama

Číst článek

Peresova politická hvězda asi nejvíc zazářila v polovině 90. let, kdy v americkém Camp Davidu jako izraelský ministr zahraničí podepsal rámcovou dohodu s Palestinci, základ plánovaného míru mezi Izraelem a Palestinci.

„To co dnes děláme, není jen podpis dohody, ale revoluce. Izraelci a Palestinci spolu bojovali skoro sto let, ale rozhodli se posunout od války k dialogu, porozumění a spolupráci. Chceme společně vyměnit kulky za volební lístky, pušky za lopaty a společně se modlit," prohlásil Peres.

Spolu se svým premiérem Jicchakem Rabinem a palestinským lídrem Jásirem Arafatem za to a za následné izraelsko-palestinské dohody z Osla o dva roky později dostali Nobelovu cenu míru.

Když ji přebíral, odvolával se Peres na svého politického učitele Davida Ben Guriona: „Od něj jsem se naučil, že agendu dneška by měla určovat vize budoucnosti. Že můžeme překonat překážky s pomocí víry, že můžeme cítit zklamání, ale nikdy zoufalství."

Nadšení a naděje 90. let ale nevydržely a izraelsko-palestinský konflikt se znovu rozhořel, násilí a hrozba teroru na začátku nového tisíciletí znovu zachvátily Blízký východ.

Ani v té situaci ale jediný přežívající signatář průlomových izraelsko-palestinských dohod neztrácel naději a obracel se na vlivné osobnosti všude na světě.

„Musí si uvědomit, že pokud nebudou bojovat s terorem, teror přijde za nimi. Ale nemusí s ním bojovat puškami, mohou pomoci zemím, aby se vypořádaly s chudobou, která je jednou z příčin teroru," řekl Peres, který dokázal svůj celoživotní program aktivně prosazovat mimo politiku i ve velmi vysokém věku.

Česko bude na Peresově pohřbu zastupovat ministr Zaorálek. Zeman se omluvil

Číst článek

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme