Šéfka evropské diplomacie vyzvala k otevření hranic Gazy

Hranice palestinského pásma Gazy se musejí oběma směry otevřít, aby se jeho obyvatelé vrátili k normálnímu životu a pozvedla se tamní ekonomika. V Rámalláhu to prohlásila ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová. Šéfka evropské diplomacie jednala s palestinským premiérem Salámem Fajjádem. Dnes ji čeká cesta do samotné Gazy a pak setkání s izraelskými politiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Catherine Ashtonová.

Catherine Ashtonová. | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Jedním z nich bude ministr zahraničí Avigdor Lieberman, který má podle izraelského tisku s Gazou úplně jiné úmysly. Ashtonové prý chce Lieberman přeložit plán, podle kterého by Izrael naopak své přechody do Gazy neprodyšně uzavřel. Zároveň by ale umožnil mezinárodnímu společenství, aby vedlo poválečnou obnovu Gazy a Palestince zásobovalo námořní cestou.

Ashtonová opakuje postoj Evropské unie, podle které je izraelská blokáda Gazy neudržitelná. Izrael v červnu pod mezinárodním tlakem restrikce zmírnil a Brusel to také ocenil. Ashtonová ale uvedla, že Palestinci musejí mít možnost také vyvážet z Gazy své zboží.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme