Egypt se stane další zemí s jadernou energetikou, elektrárnu tam postaví Rusko

Rusko hodlá v Egyptě postavit první jadernou elektrárnu v zemi. V Káhiře o tom podepsali dohodu prezidenti Vladimir Putin a Abd al-Fattáh Sísí. Elektrárna má stát na pobřeží Středozemního moře, asi 200 kilometrů západně od Alexandrie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidenti Vladimir Putin a Abd al-Fattáh Sísí

Prezidenti Vladimir Putin a Abd al-Fattáh Sísí | Zdroj: ČTK

„Dohodli jsme se na posílení spolupráce v energetice, mimo jiné i v oblasti mírového využití jaderné energie. Zvláště proto, že Rusko má v tomto směru bohaté zkušenosti. Egypt otázce jaderné energetiky věnuje zvláštní pozornost, protože je to důležitý krok k našim rozvojovým ambicím a k dostatku elektrické energie," řekl po jednáních egyptský prezident.

Podle šéfa ruské jaderné korporace Rosatom půjde o elektrárnu nové generace se čtyřmi bloky, každý s výkonem 1200 megawattů. Rusko je zároveň připraveno poskytnout půjčku na její výstavbu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O egyptském jaderném programu mluvil blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Také palivo pro jadernou elektrárnu by Egypt zřejmě dovážel z Ruska. Egyptská vláda ale dala jasně najevo, že se do budoucna nezříká práva vybudovat si vlastní technologii na celý palivový proces.

Západ egyptský jaderný projekt nevnímá jako riziko. Země je bezproblémovým signatářem smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Bílý dům se například dal slyšet, že nemá s tímto projektem problém, protože Káhira své závazky neporušuje.

Egypt chtěl vystavět jadernou elektrárnu už na začátku 80. let za vlády tehdejšího prezidenta Husního Mubáraka. Po jaderné havárii v Černobylu v roce 1986 ale projekt zastavil.

Igor Maňour, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme