Egypt zažívá horký konec května, teploty mají zamířit až k 47 stupňům

V Indii už tisícovka lidí doplatila životem na současné mimořádné vedro. Extrémní teploty teď trápí i blízkovýchodní země. Například v egyptské Hurghádě se dnes očekávají teploty až 47 stupňů Celsia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horký den s písečnou bouří v Káhiře

Horký den s písečnou bouří v Káhiře | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

V centru hlavního města Káhiry bylo už před druhou hodinou odpoledne asi 44 stupňů Celsia, ale je pravděpodobné, že s postupujícím odpolednem vystoupí ještě výše.

Podle zpravodaje ČRo v Káhiře je zajímavé, jak dobře vedro snášejí místní taxikáři. Většina z nich sice má ve vozech klimatizaci, ale nepoužívají ji, protože šetří každou libru. V rozpálených ulicích metropole se přitom pohybují třeba 10 hodin denně.

Egyptské úřady v souvislosti s extrémními teplotami kupodivu nenařídily žádná plošná opatření, jako je zrušení školního vyučování nebo omezení pracovní doby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Egypťané vyrovnávají s horkým koncem května, přiblížil zpravodaj ČRo v Káhiře Štěpán Macháček

Jen ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách doporučilo starším lidem a dětem, aby pokud možno nevycházeli ven, a pak ministerstvo energetiky žádá občany, aby nepoužívali energeticky náročné spotřebiče, například pračky, vysavače a také klimatizaci,

Právě mohutné klimatizování budov totiž způsobuje časté výpadky elektrického proudu, které jsou typické pro každé léto. Na denním pořádku už ale jsou i teď na konci května.

Výpadky elektřiny někdy bývají i několikahodinové a do jisté míry představují i politicky citlivé téma. Například před dvěma lety to byl jeden z důvodů, proč lidé vystoupili proti tehdejšímu prezidentu Mursímu.

Dá se říct, že letní období je každoročně jakýmsi testem pro egyptské politiky, jak vydrží nespokojenost lidí. Současná vláda říká, že není schopná postavit nové elektrárny během jednoho roku, ale že do dvou let bude energetická krize v zemi vyřešená.

Štěpán Macháček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme