Egyptská agentura: U kostela zabíjeli teroristé ze zahraničí

Strůjci nočního teroristického útoku v egyptské Alexandrii nejspíš pocházejí ze zahraničí. S odvoláním na bezpečnostní zdroje to uvádí egyptská agentura MENA. Výbuch u koptského kostela už připravil o život nejméně 21 lidí a desítky dalších zranil. Podle policie nejspíš vraždil sebevražedný atentátník. Egyptským křesťanům nedávno hrozila násilím teroristická síť al-Káida působící v Iráku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé odnášejí zraněného do sanitky po bombovém útoku na kostel v egyptské Alexandrii

Lidé odnášejí zraněného do sanitky po bombovém útoku na kostel v egyptské Alexandrii | Foto: AFP

Auto naplněné výbušninami vyletělo do vzduchu asi 40 minut po půlnoci. Věřící koptské církve právě vycházeli z kostela po novoroční mši. Svědkové uváděli, že stát se to ještě o pár minut později, bylo by obětí daleko více.

Egyptská policie předpokládala, že by se křesťanská menšina mohla stát poslední noc roku terčem extremistů a předem posílila hlídky. Masakr už ale v noci vyústil v pouliční střety křesťanů s muslimy. Křesťané začali policisty i kolemjdoucí muslimy napadat s tím, že se o jejich bezpečnost nikdo nestará.

Podobné srážky Egypt zažil i v uplynulých měsících. Záminkou k hrozbám na adresu egyptských křesťanů byl nejasný osud dvou Egypťanek. Jde o ženy křesťanských kněží, které se chtěly vymanit násilnickým manželům. Koptové ale rozvody nepovolují a tak se ženy pokusily z křesťanské komunity uniknout přestoupením na islám. V tu chvíli se po nich slehla zem.

Muslimští extremisté tvrdí, křesťané v Egyptě drží obě ženy proti jejich vůli. S tímto zdůvodněním také teroristé před dvěma měsíci zaútočili na kostel v Bagdádu, kde zahynulo sedm desítek lidí.

Křesťané představují zhruba deset procent z téměř 80 milionů obyvatel Egypta. V minulosti hrozila útoky proti egyptským křesťanům teroristická síť al-Káida z Iráku. Oficiální zdroje v Káhiře už také dnes ráno tvrdily, že stopy k nočnímu masakru vedou ze zahraničí.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme