Egyptská opozice si připomene čtvrté výročí protestů proti Mubárakovu režimu, čeká se zásah policie

Střety demonstrantů s policí se očekávají v egyptských městech. Země si připomíná čtvrté výročí protestů proti Mubárakovu režimu. Oficiální oslavy jsou ale zrušené. Úřady totiž vyhlásily státní smutek za zesnulého saúdského krále Abdalláha. Vzpomínkové akce k výročí revoluce ale plánují opoziční skupiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Egyptě (30.11.2014)

Protesty v Egyptě (30.11.2014) | Zdroj: Reuters

"Když teď řekneš něco, co se vládě nelíbí, označí tě za teroristu. Svoboda slova? Jaká svoboda? O té tu nemůže být ani řeč. Dřív se lidé nebáli tak, jako teď," myslí si mladý káhirský taxikář.

Se zklamáním se dnes na výsledky revoluce dívají především mladí Egypťané a liberální inteligence. Jiní naopak vítají návrat ke stabilitě po letech nepokojů a experimentů.

Přísný zákon o shromažďování dnes nedovoluje opozičním skupinám uspořádat vzpomínkové akce. Některá islamistická a levicová hnutí přesto k demonstracím vyzývají.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme