Egyptská policie vyšetřuje útok na hotel v Hurghadě, jeden z ozbrojenců přežil

Egyptská policie začala vyšetřovat včerejší útok na hotel Bella Vista v centru Hurghady. Ozbrojenci při útoku zranili dva rakouské a jednoho švédského turistu. Jejich stav není vážný. Jednoho pachatele policisté zastřelili, druhého zřejmě vyslýchají. Stále není jasné, jestli měli muži vazbu na nějakou teroristickou organizaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptské bezpečnostní složky hlídají hotel Bella Vista v centru Hurghady

Egyptské bezpečnostní složky hlídají hotel Bella Vista v centru Hurghady | Zdroj: Reuters

„Skutečně to vypadá, že jeden z pachatelů zůstal naživu. Policie ho nyní vyslýchá a zjišťuje, jaká byla jejich provázanost s případnými militantními organizacemi,“ popsal blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Egyptská policie vyšetřuje útok na hotel v Hurghadě. Situaci sleduje blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Zastřelený útočník je podle egyptských úřadů 21letý student z káhirského předměstí Gíza.

K incidentu se zatím nikdo nepřihlásil. V hotelu se našly černé prapory, které používá takzvaný Islámský stát. Česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová ale pochybuje o tom, že by za atentátem stál IS.

„Domnívám se, že tyto útoky jsou spíše inspirovány Islámským státem, než že by je Islámský stát přímo vykonával. A Islámský stát se velmi rád hlásí ke všem útokům, které se stanou, protože jeho cílem je vyvolat strach, vyvolat teror,“ uvedla v ČT.

Útočníci byli vyzbrojeni noži a poplašnou pistolí, pomocí které zřejmě chtěli způsobit na místě chaos. Jeden z nich měl u sebe podle nepotvrzených informací také pás s výbušninami.

Přepadený hotel Bella Vista mají ve své nabídce také tuzemské cestovní kanceláře. K hostům tak patřili i dva Češi, kteří jsou klienty cestovní kanceláře Exim Tours. Oba jsou v pořádku.

Přehrát

00:00 / 00:00

K hostům přepadeného hotelu v Hurghadě patřili i dva Češi, kteří jsou klienty CK Exim Tours. Podrobnosti doplnil její mluvčí Stanislav Zíma

„Dvěma českým klientům jsme včera bezprostředně po útoku nabídli přestěhování do jiného hotelu. Této možnosti nakonec využili, zbytek dovolené nyní tráví v jiném hotelu,“ doplnil Stanislav Zíma z Exim Tours.

Cestovní kancelář podle něj zvažuje, že upraví nabídku zájezdů do Egypta, protože odlehlejší resorty je možné zabezpečit lépe.

„Co se týče nabídky, zvažujeme teď možnost, že nebudeme na přechodnou dobu nabízet hotely v centru Hurghady, ale budeme používat jen hotely, které jsou v oddělených, samostatných resortech,“ vysvětlil Zíma.

Klesající zájem o dovolenou v Egyptě

V Hurghadě je nyní podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže na dovolené celkem asi 200 Čechů a dalších 150 se tam chystá o víkendu. Jestli budou chtít lidé i přes ozbrojený útok do letoviska odletět, nechtěl Papež odhadovat.

„Zatím jsme nezaznamenali, že by se chtěl někdo vracet domů dříve, protože většina lidí se stejně vrací v neděli nebo v pondělí, maximálně v úterý. Lidé o předčasný odjezd nežádají. Uvidíme, jak budou reagovat lidé, kteří se naopak do Egypta mají v tuto chvíli vydávat,“ uvedl Papež.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přepadení hotelu v centru Hurghady může negativně ovlivnit turistický ruch v Egyptě. Svůj pohled přidal mluvčí ACK Jan Papež

Například cestovní kancelář Fischer má teď v oblasti asi 30 klientů a několik desítek dalších má do Hurghady odletět zítra. Firma je prý připravena nabídnout svým zákazníkům jinou destinaci nebo storno cesty.

Odliv turistů Egypt zaznamenal po pádu ruského letadla na Sinajském poloostrově.

Airbus A321 ruské společnosti Kogalymavia se zřítil 30. října asi půl hodiny po startu z letoviska Šarm aš-Šajch. Tragédii nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě. K útoku se přihlásil Islámský stát, šlo prý o odvetu za zapojení Ruska do bojů v Sýrii.

„Od října, kdy spadlo letadlo na Sinaji, turistů výrazně ubylo. Rusko zakázalo svým občanům jezdit do Egypta úplně a podobný zákaz, aspoň pro Šarm aš-Šajch, vydala i Británie. Některá letoviska jsou proto téměř liduprázdná,“ dodal blízkovýchodní zpravodaj ČRo Macháček.

V porovnání s loňským rokem odletěla do Egypta necelá třetina Čechů. Po přepadení hotelu Bella Vista v centru Hurghady se podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Papeže zájem lidí o dovolenou v této zemi ještě sníží.

„I když se ukazuje, že bezpečnostní opatření v Egyptě jsou mnohem lepší než například v Tunisku a teroristé byli zlikvidováni ještě před tím, než se dostali do hotelu, tak ten zájem určitě ještě poklesne,“ odhadl Papež.

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme