Egyptská vláda se odvolá proti rozsudku o neplatnosti předání dvou ostrovů Saúdské Arábii

Egyptská vláda se odvolá proti rozsudku o neplatnosti předání dvou ostrovů Saúdské Arábii. Podle ministra pro právní záležitosti Magdího Agátího přesto verdikt soudu respektuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní palác v Káhiře

Soudní palác v Káhiře | Zdroj: Reuters

Postoupení ostrovů Tiran a Sanafir saúdskému království oznámil prezident Abd al-Fattáh Sísí v dubnu. Rozhodnutí vyvolalo protivládní protesty, které jsou dnes v Egyptě výjimečné.

„Každý se může podle zákona odvolat. My ale máme ve spravedlnost egyptských soudů silnou důvěru a úterní verdikt je na hlavách soudců korunou,“ uvedl pro egyptský deník Masr al-Arabíja aktivista Chálid Dávúd.

Egyptská vláda zatím rozsudek nekomentovala, podle některých médií je ale zaskočená.

Odstoupení od smlouvy se Saúdskou Arábií údajně nebude snadné. Rijád už totiž podniká mezinárodně právní kroky k převzetí ostrovů pod svou kontrolu.

Ostrovy Tiran a Sanafir leží mezi Saúdskou Arábií a egyptským Sinajským poloostrovem, u Akabského zálivu vedoucího do Jordánska a Izraele. Saudové a egyptští úředníci tvrdí, že ostrovy patří ke království a byly pouze pod egyptskou kontrolou. Saúdská Arábie údajně v roce 1950 požádala Egypt o jejich ochranu.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme