Egyptské parlamentní volby finišují. Hlasování ale provází nezájem voličů

Egyptské parlamentní volby vstupují do závěrečného dne. Mají být završením přechodu země k demokracii, jak po svržení vlády Muslimského bratrstva vyhlásil současný prezident Abdal Fattáh Sísí. Hlasování ale provází nezájem voličů. Podle kritiků postrádají volby skutečnou politickou soutěž a programem většiny kandidátů je podpora prezidentovi Sísímu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na každou volební místnost v Káhiře dohlíží soudce

Na každou volební místnost v Káhiře dohlíží soudce | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Dám mu volební lístek, volič pak vybere kandidáta, támhle si lístek vyplní a naprosto svobodně ho vhodí do urny,“ ukazuje mi ochotně soudce Muhammad Abd al-Azím, který předsedá jedné z volebních komisí v káhirském městě mrtvých.

Rozlehlé hřbitovy jsou ale zároveň městem živých a bydlí tu chudina. Mladý soudce Muhammad má situaci ve volební místnosti pod kontrolou.

„Mým úkolem je dohled nad volebním procesem a pomoc voličům, kteří tápou. V téhle čtvrti je dost negramotných, a proto má každý kandidát svůj obrázkový symbol, podle kterého si ho na lístku najdou.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Závěrečný den egyptských voleb sleduje v Káhiře zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Jeden starší volič se teď domáhá symbolu letadélka a soudce mu pomáhá s hledáním. „Támhle tajemník komise má sešit se jmény a rodnými čísly registrovaných voličů. Já tady zkontroluju podle občanky a obličeje, že je to skutečně on, a nechám ho volit,“ říká soudce Muhammad.

Zároveň mě vybízí, ať si všechno fotím, natáčím, a zdůrazňuje, že je vše transparentní a volební proces naprosto regulérní. Nemám důvod mu to nevěřit. Tahle mužská volební místnost se po ránu plní a soudce má zdejší rázovité muže profesionálně pod kontrolou.

Tradiční prvek egyptských voleb - namočení prstu do inkoustu jako označení, že jedinec už volil - nemůže tak přijít podruhé | Foto: Štěpán Macháček

Prst namočený do inkoustu

Jeden po druhém u něj nechávají občanky. Soudce jim trhá ze sešitu po dvou volebních lístkách, jednom pro individuální kandidátku a jednom pro stranickou, a posílá je k plentě a k urně. Teď ale soudce Muhammad jednoho voliče napomíná, že si zapomněl namočit prst do inkoustu.

„To je taková dodatečná záruka, že nepůjde někam volit podruhé. My samozřejmě máme i bez toho všechno podchycené, občanka, rodné číslo a jméno nám stačí, ale je to takový tradiční prvek,“ vysvětluje soudce.

Voliči v tomto okrsku na káhirských hřbitovech vybírají z asi 30 individuálních kandidátů a 4 stran. Teď ráno se volební komise nezastaví, přicházejí další a další místní. Tady se všichni znají, a voliči proto znají osobně i kandidáty.

„Volby probíhají výborně a doufám, že Hání Murgán zvítězí,“ říká mladý Músa, který prý volil člověka dobrého, který slouží lidem. „Znám ho osobně, je to velmi slušný člověk tady z naší čtvrti. Já třeba nic nepotřebuju, ale chudým lidem přijde jeho pomoc vhod. Třeba támhle v ulici jsou hromady odpadků, a on může zařídit, by je někdo odvezl, aby se ulice vyasfaltovala a podobně.“

Předvolební kampaň na káhirském náměstí Tahrír | Foto: Štěpán Macháček

Co je úkolem poslance?

Podobně jako velká část egyptských voličů Músa příliš nechápe, co je úkolem poslance parlamentu, a má pocit, že jím zvolený člověk všechno zařídí. Mezi chudými a nevzdělanými je o letošní volby větší zájem než třeba u mládeže a vysokoškoláků.

Ahmada Hamdího jsem ve volební den potkal v kavárně na ulici v centru Káhiry. „Já k volbám nepůjdu. Nezdá se mi, že by to bylo k něčemu dobré. Vždyť je to jasné, jací lidé se dostanou do parlamentu. Žádná konkurence ve volbách není.“

Ahmad je novinář a pracuje v redakci elektronického vydání jednoho z nejčtenějších egyptských deníků. Teď má půlhodinovou polední pauzu. „Nevím o nikom ze svých kamarádů nebo kolegů, kdo by se k volbám chystal. Myslím, že opravdu nikdo z nich nejde. Podle mě budou volební místnosti prázdné,“ odhaduje.

Ahmad je čerstvý vysokoškolák, studoval nějakou dobu v zahraničí a každý rok jezdí na poznávací cesty někam po Evropě. Právě tyto lidi s větším rozhledem styl letošních egyptských voleb vůbec nezaujal.

Na káhirských hřbitovech žijí nejchudší obyvatelé egyptské metropole | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme