Egyptský soud prohlásil dohodu o předání dvou ostrovů Saúdské Arábii za neplatnou

Soud v Káhiře prohlásil předání dvou egyptských ostrovů Saúdské Arábii za neplatné. Dal tak za pravdu dvěma právníkům, kteří nárok Egypta na ostrovy v Rudém moři prokazovali historickými dokumenty. Stát se proti verdiktu může odvolat. Dohodu o překreslení námořní hranice oznámil prezident Abd al-Fattáh Sísí v dubnu při návštěvě saúdského krále Salmána v Káhiře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí

Egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí | Zdroj: Reuters

Mnozí Egypťané chápou krok Sísího vlády jako výměnu ostrovů za finanční podporu od bohaté saúdské monarchie.

Egyptská ekonomika je totiž na miliardách dolarů pomoci z ropných zemí Perského zálivu závislá.

"Odmítáme prodej našich ostrovů Saúdské Arábii, to je jediný požadavek nás, Egypťanů. A Sísímu tady chceme říct, že tento národ se nikdy neskloní," řekl účastník protestu v centru Káhiry.

Policie pak asi 200 aktivistů a novinářů za jejich veřejný nesouhlas s dohodou pozatýkala.

Ostrovy Tiran a Sanafir leží mezi Saúdskou Arábií a egyptským Sinajským poloostrovem, u Akabského zálivu vedoucího do Jordánska a Izraele. Saudové a egyptští úředníci tvrdí, že ostrovy patří ke království a byly pouze pod egyptskou kontrolou. Saúdská Arábie údajně v roce 1950 požádala Egypt o jejich ochranu.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme