Egyptský soud znovu odložil rozsudek nad novináři televize Al-Džazíra

Egyptský soud znovu odložil vynesení verdiktu nad trojicí novinářů katarské stanice Al-Džazíra. Důvodem jsou údajně vážné zdravotní potíže soudce Hasana Farída. Novým termínem pro vynesení definitivního rozsudku je konec srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní síň je v areálu věznice Tora, vchod hlídají tanky

Soudní síň je v areálu věznice Tora, vchod hlídají tanky | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Soudní budova je v areálu věznice na jižním káhirském předměstí Tora. Vchod střeží tři obrovské tanky v pískové barvě.

„Jsem moc rád, že máme potvrzeno, že rozsudek dnes skutečně bude," byla první slova jednoho z obžalovaných novinářů, Muhammada Fahmího, když dnes přijel k soudu.

Před pálícím sluncem a čtyřicetistupňovým vedrem není kam se schovat. Tohle prostředí nemůže obžalované moc podpořit, Muhammad Fahmí ale nezoufá:

Přehrát

00:00 / 00:00

Egyptský soud znovu odložil rozsudek nad novináři Al-Džazíry. Podrobnosti zjišťoval blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

„Věřím, že nás zprostí obvinění z podpory terorismu a z vytváření nepravdivých reportáží. Vím, že se nikdo z nás žádných úprav natočeného materiálu nedopouštěl, a soudu to ostatně doložil i technický výbor. Obvinění z podpory terorismu je opravdu směšné, to vidí každý, takže já jsem dnes velmi optimistický."

Po několika desítkách minut soud v egyptské metropoli Káhiře ale znovu svůj verdikt odložil. Oficiálním důvodem jsou zdravotní problémy soudce.

Novináři byli déle než rok ve vězení

Kauza novinářů obviněných z napomáhání teroristické organizaci a ze šíření nepravdivých informací se táhne už 19 měsíců.

Reportéři natáčeli rozhovor s představiteli Muslimského bratrstva. Podle obžaloby tím podpořili terorismus. Soud je loni poslal na 7 až 10 let do vězení. Odsouzení se ale odvolali.

Novináři Muhammad Fahmí a Báhir Muhammad jsou také od února na kauci na svobodě, nesmí ale opustit Egypt. Australana Petera Gresteho egyptské úřady vyhostily. Ve vězení předtím strávili 411 dní.

„Pokud nás pustí na svobodu, tak skočím se svou ženou do prvního letadla domů do Kanady, abychom tam začali nový život. Musíme se z toho všeho trochu posbírat," plánuje Muhammad Fahmí.

Osvobozující rozsudek ale není zdaleka jistý. Proces s trojicí reportérů Al-Džazíry novinářská obec bedlivě sleduje. Vyústění procesu bude mít na existenci zahraniční žurnalistiky v zemi zásadní dopad.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme