Egyptský soud zrušil trest smrti 149 stoupencům Muslimského bratrstva

Odvolací soud v Egyptě zvrátil rozsudek smrti nad 149 stoupenci Muslimského bratrstva. Proces s lidmi obžalovanými z útoku na policejní stanici na okraji Gízy v roce 2013 se tak bude opakovat. Egypt zrušil už několik předchozích rozsudků smrti, které kritizovalo mezinárodní společenství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní palác v Káhiře

Soudní palác v Káhiře | Zdroj: Reuters

149 lidí si původně vyslechlo trest smrti za událost, ke které došlo 14. srpna 2013. Egyptská policie tehdy rozehnala islamistické protestní tábory v Káhiře. Odsouzení napadli policejní stanici ve městečku Kardása na okraji Gízy. Při útoku zemřelo 11 policistů a dva civilisté.

Mursí s podporou Muslimského bratrstva zvítězil v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubáraka. Po vlně protivládních demonstrací ho v létě 2013 svrhl vojenský puč pod vedením současného prezidenta Abd al-Fattáha Sísího. Vojenský režim pak začal islamisty pronásledovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Egyptský soud zrušil trest smrti 149 stoupencům Muslimského bratrstva. Podrobnosti přiblížil zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Stovky stoupenců Muslimského bratrstva si vyslechly rozsudek trestu smrti. Tyto rozsudky nyní odvolací soudy ruší. Podle pozorovatelů měly spíše jen zastrašovací charakter pro Muslimské bratrstvo.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme