Egyptští novináři žádají odstoupení ministra vnitra a omluvu prezidenta. Jinak hrozí stávkou

Egyptem znovu otřásají protivládní protesty. Novináři žádají odstoupení ministra vnitra a omluvu prezidenta Abd al-Fattáha Sísího. Důvodem je nedělní policejní razie na novinářském syndikátu, který je považovaný za neutrální půdu. Policisté při akci dva redaktory zatkli. Ve svém deníku totiž kritizovali vládu za nedávné předáni dvou ostrovů Saúdské Arábii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest egyptských novinářů

Protest egyptských novinářů | Zdroj: Reuters

Novináři skandují hesla za svobodu tisku a na podporu šéfa svého syndikátu. Svou instituci přirovnávají ke kostelu či k mešitě. A právě nezávislost profesních svazů se v Egyptě vždy ctila.

"Žádáme splnění svých požadavků, a to hlavně odvolání ministra vnitra, který tak evidentně pošlapal práva novinářů a pošpinil jejich syndikát," říká Ibráhím Auda, redaktor vládního deníku Achbár.

Přehrát

00:00 / 00:00

Týden dali egyptští novináři ministrovi vnitra na to, aby odstoupil. Zároveň chtějí omluvu prezidenta Sísího. Více od Štěpána Macháčka

Protest tak podporují i novináři státních médií, která se většinou vůči vládě kriticky nevyjadřují. Podle Ibráhíma ale dochází trpělivost s chováním policie mnoha lidem:

"Egypťané jsou už naštvaní opravdu dost. Novináři a jejich syndikát jsou přitom pojítkem mezi hlasem utlačovaných a mezi státní mocí. Když vláda tohle pojítko takhle zneuctí, co pak zbude? Na tuhle otázku chceme odpověď od prezidenta Abd al-Fattáha Sísího.“

Mnozí připomínají, že právě policejní zvůle a násilí byly jedním z hlavních důvodů revoluce proti Mubárakovu režimu před pěti lety. A teď je prý situace ještě mnohem horší. Jakýkoliv projev nesouhlasu končí často zatýkáním a vězněním.

"Začalo to v pátek 15. dubna, kdy lidé s účastí novinářů protestovali proti předání egyptských ostrovů Saúdské Arábii. Potom 25. dubna při podobném protestu policie pozatýkala novináře, kteří shromáždění sledovali," připomíná Ibráhím Auda z egyptského deníku al-Achbár.

Navrácení ostrovů Tírán a Sanáfír, které leží v ústí Akabského zálivu do Rudého moře, oznámila egyptská vláda při nedávné návštěvě saúdskoarabského krále Salmána. Vláda tvrdí, že ostrovy patří Saúdské Arábii, která v roce 1950 jen požádala Egypt, aby oblast chránil před Izraelem. Židovský stát se ostrovů zmocnil v roce 1967, na základě mírové dohody z roku 1979 je ale Egyptu vrátil.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme