Evropské země nebyly na migrační krizi připravené, uvedl Sobotka v Izraeli

Evropa reagovala na migrační krizi podle českého premiéra naivně. Bohuslav Sobotka z ČSSD to řekl v Jeruzalémě izraelskému prezidentovi Reuvenu Rivlinovi. Český premiér a sedm ministrů jeho kabinetu tam jsou na společném zasedání s izraelskou vládou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český premiér Bohuslav Sobotka a izraelský prezident Reuven Rivlin

Český premiér Bohuslav Sobotka a izraelský prezident Reuven Rivlin | Zdroj: ČTK

Český premiér jednal s izraelským prezidentem o prohloubení vzájemného obchodu i o bezpečnosti a migrační krizi.

„Evropa nebyla na migrační krizi vůbec připravena. Byla tam celá řada naivních názorů, které se týkaly vůbec příčin migrace,“ řekl Sobotka.

Podle něj Česko situaci na Blízkém východě dlouhodobě sleduje a nejen díky vztahu s Izraelem jí rozumí lépe než řada partnerů v Evropské unii.

„A musím říct, že znalost situace v regionu České republice hodně pomohla zaujímat od samého začátku realistické postoje k řešení migrační krize,“ dodal

Podle Rivlina je Izrael obklopen řadou nepřátel, kteří spolu navíc navzájem válčí. Zmínil zejména fenomén takzvaného Islámského státu a boje v Sýrii.

Řešení této krize musí být podle českého premiéra diplomatické, nikoli vojenské. „Jediné řešení je politický dialog, který ale nebude jednoduchý právě proto, že jsou tady různé protichůdné etnické a náboženské zájmy,“ upozornil Sobotka.

Bohuslav Sobotka jedná také s předsedou izraelského kabinetu Benjaminem Netanjahuem, a to jak o kybernetické bezpečnosti, tak i o vzájemném obchodu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme