Exkluzivně pro ČRo: Islamisté v Sýrii používají civilisty jako lidské štíty, tvrdí Damašek

Mezi syrskými povstalci dominují radikální islamisté podporovaní Saúdskou Arábií i Tureckem, uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád. Jde o vůbec první návštěvu člena vlády režimu Bašára Asada v některé ze zemí Evropské unie od začátku války.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád (vlevo) během rozhovoru s redaktorem ČRo Robertem Mikolášem

Náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád (vlevo) během rozhovoru s redaktorem ČRo Robertem Mikolášem | Foto: Český rozhlas

Těžké boje v Sýrii pokračují, naopak mírová jednání v Ženevě hrozí krachem. Podle Damašku je ale viník jasný.

„Nepřekvapil nás přístup opoziční vyjednávací komise vytvořené Saúdskou Arábií, který bychom mohli označit za akrobatické obraty. Oni nemyslí svou účast na rozhovorech vážně. Jsou jen loajální Saúdské Arábii, Turecku a Kataru. My jsme ale chtěli dialog mezi samotnými Syřany, nikoli mezi Syřany a jinými státy,“ říká Fajsal Mikdád.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za pokračováním války v Sýrii stojí Saúdská Arábie a Turecko, tvrdí v rozhovoru pro ČRo náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád

Podle něj přišli tito vyjednavači do Ženevy s jediným cílem – převzít moc v Sýrii – a navíc nereprezentují celou opozici.

„Myslím si, že další opoziční představitelé v Ženevě dále jsou, OSN by však měla naslouchat i ostatním, včetně Kurdů. Jsou také Syřané, jsou součástí Sýrie a nás nelze dělit podle národního klíče. A v minulosti i mnoho Kurdů zastávalo různé vysoké funkce v zemi. Co se ale týče budoucího uspořádání Sýrie, to je jen a jen na rozhodnutí samotných Syřanů,“ dodává.

Syrská opozice ale obviňuje Damašek z porušování dohody o příměří, i proto na některých místech obnovila boje. Režim Bašára Asada však upozorňuje na spojení některých skupin s teroristy, na něž se zastavení bojů nevztahuje.

„Syrská armáda a její spojenci bojují s teroristy z Fronty an-Nusra a takzvaného Islámského státu, ale i proti ostatním ozbrojencům napojeným na tyto dvě islamistické organizace. A bohužel jak s Al-Káidou, tak i Daeš spolupracují ti, které některé západní země považují za umírněnou opozici, jako třeba Džajš al-Islám. A tuto nebezpečnou kartu opět používají hlavně Turci a Saúdové,“ upozorňuje Fajsal Mikdád.

Desetitisíce obyvatel bez pomoci

Více než pět let trvající válka si však kromě obrovské destrukce a hospodářských ztrát, které dle Damašku přesahují 200 miliard dolarů, vyžádala životy desetitisíců civilistů. Naposledy opozice obvinila Asada z masakru v provincii Idlíb, kterou ovládá právě Fronta an-Nusra. Syrská vláda ale v této souvislosti upozorňuje také na mohutnou informační válku.

Fajsal Mikdád už se v Praze setkal mimo jiné s exministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem z TOP 09 a dnes ho čeká rozhovor se současným šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem z ČSSD.

„Od začátku syrské krize se hrálo právě na humanitární kartu. Kdyby byla pravda vše, co řada médií od začátku tvrdí, tak už by v Sýrii pomalu nikdo nezůstal. My si ale myslíme, že naším úkolem právě je chránit všechny ženy, děti i muže před teroristy,“ říká Fajsal Mikdád.

Kvůli bojům však na různých místech uvízly desetitisíce obyvatel bez pomoci. Na základě poslední dohody Damašku s islamisty se z měst Fúa a Kafrajá na severozápadě Sýrie, která obléhají radikálové, dostane do bezpečí 250 lidí.

Stejný počet osob pak bude moci odejít i z Madáji a Zabadání u hranic s Libanonem, které jsou naopak v obležení provládních sil. Ani v tomto případě ale, jak podotýká Fajsal Mikdád, který je zároveň předsedou Národní komise mající na starosti doručení humanitární pomoci, není nic černobílé:

Syrští migranti u hraničního přechodu Bab al-Salam | Foto: Reuters

„Ozbrojenci znemožňují či zakazují civilistům odejít, používají je totiž jako lidské štíty, aby tím zabránili postupu vládních jednotek. S OSN jsme se dohodli na dodávce nezbytné pomoci do tří oblastí u Damašku – Daríja, Dúma a Východní Harrasta. Před pár dny jsme také umožnili vyslanci OSN pro Sýrii Staffanu de Misturovi, aby se dostal do části Daríja obléhané islamisty. Po návratu řekl, že tam je na 1500 žen, a i když jde o rodinné příslušníky radikálů, nabídli jsme jim volný odchod, pomoc i ubytování. Na druhé straně islamisté obléhající obce loajální Asadovi nedovolí doručení potravin.“

Je tedy šance na ukončení krvavého konfliktu? „My jsme předložili program, na základě kterého by lidé ve volbách zvolili své vedení. Ozbrojené opoziční skupiny to ale odmítají a vše chtějí řešit vojensky, silou, díky zbraním, které dostávají od 'demokratické' Saúdské Arábie nebo Kataru či z Turecka, které denně zabíjí své občany,“ uzavírá náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme