Experti odhalili počítačový virus, který měl zřejmě škodit Íránu

Západní experti odhalili počítačový virus, který podle nich mohl být speciálně vytvořený, aby škodil íránskému průmyslu. Upozornila na to britská stanice BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V kurzech se klienti seznámí třeba s tím, jak vyzrát na ovládání počítače

V kurzech se klienti seznámí třeba s tím, jak vyzrát na ovládání počítače | Foto: Fotobanka stock.xchng

Virus Stuxnet se poprvé objevil v červnu a odborníci od té doby studují jeho rozšíření a podstatu. Podle expertů se jedná o vůbec první záškodnický program, který má napadat skutečné průmyslové provozy.

I když se virus objevil i jinde, 60 procent výskytu je právě v Íránu. Program přenastavuje hodnoty zadané v průmyslových počítačích. BBC doslova zmiňuje, že virus Stuxnet má napadat takové závody jako jsou elektrárny, vodárny a továrny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O viru Stuxnet informoval na Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček a také odborník na počítačovou bezpečnost a šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář.

Nešíří se po internetu, protože k němu takové objekty ani nebývají připojené. Do počítačů se dostává pomocí USB zařízení. Odborníci citovaní britskou stanicí varují před jednoznačnými závěry, protože skutečný cíl ničivého programu zatím není prokázaný.

V odborném tisku už se ale objevily spekulace, že Stuxnet míří mimo jiné na právě spouštěnou jadernou elektrárnu v íránském Búšehru.

Virus útočí na počítače se speciálním softwarem

Zatím o viru nevíme přesně na co konkrétně útočí a co ho zajímá. Víme však, že útočí na počítače, které obsahují určitý speciální software, který se využívá právě v řízení velkých provozů, jako jsou elektrárny , jaderné elektrárny, různé továrny a podobně. Ale na co a zda zaútočí, to ještě nevíme, „ přiblížil na Rádiu Česko odborník na počítačovou bezpečnost a šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář.

Co přesně může škodlivý program v počítačích průmyslových center poškodit, je podle něj potřeba zjistit. „Ale je docela možné, že virus tím, že je komplexní a zaměřuje se přímo na software, je schopen zaútočit i fyzicky na továrnu. Byl by schopen například sabotovat elektrárnu tak, že ji poškodí špatným nastavením parametrů,“ vysvětlil.

Do počítačů se virus dostává pomocí USB zařízení, což je podle Krčmáře v porovnání s internetovým šířením poměrně nespolehlivá cesta. „Ale je to jediný způsob, jak se dostat na počítače, které nejsou připojené k internetu, což v drtivé většině ty průmyslové stroje nejsou právě kvůli bezpečnosti,“ řekl.

60 procent výskytu viru je v Íránu

Co se týče šíření viru, data z července uváděla, že téměř 58 procent infekcí je v USA, dalších 30 procent v Iránu a zhruba 4 procenta zaznamenává ESET v Rusku. Dnes je to 60 procent výskytu v Íránu a v odborném tisku se objevily spekulace, že Stuxnet míří i na tamní jadernou elektrárnu.

Podle Krčmáře proměna může svědčit o nějakém promyšleném scénáři. „Ale může jít také o to, že v USA, kde už jsou nastavené určité procesy v případě takovýchto krizí, se dá velmi rychle na hrozbu zareagovat, kdežto v zemích na východě je reakce pomalejší,“ uvedl.

Igor Maňour, Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme