Francie se připojí k leteckým úderům USA na pozice islamistů v Iráku

Francouzský prezident François Hollande dnes během návštěvy Bagdádu podpořil novou iráckou vládu, do Iráku ale přivezl i 15 tun humanitární pomoci. Jak po jednání s Hollandem oznámil nový irácký premiér, Francie se prý připojí k leteckým úderům Američanů na pozice islamistů v Iráku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident François Hollande během návštěvy Bagdádu

Francouzský prezident François Hollande během návštěvy Bagdádu | Zdroj: Reuters

Francie pořádá příští týden v pondělí mezinárodní konferenci o Iráku. Schůzka, na které by se měla řešit zejména koordinace pomoci Iráčanům, je jedním z prvních kroků, jak vyjádřit podporu nové irácké vládě a zároveň oslabit radikály z hnutí Islámský stát.

Již dříve se objevily spekulace, že by se Paříž mohla brzy zapojit i do náletů na islamisty. Tedy v případě, že je o to irácká vláda požádá. Francie ale stejně jako USA neuvažuje o vyslání žádných pozemních jednotek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč se prezident Francie rozhodl připojit k leteckým úderům USA na pozice islamistů v Iráku, vysvětluje publicista z Limoges Martin Hybler

„Abychom mohli čelit islamistům, potřebujeme leteckou podporu našich spojenců,“ uvedl po jednání s Hollandem nový irácký premiér Hajdar Abádí.

„Francouzský prezident mi dnes slíbil, že se Francie bude podílet na tomto úsilí a udeří na pozice teroristů v Iráku,“ dodal. Ani jeden z politiků ale již neupřesnil, kdy by k zapojení Francouzů mohlo dojít, poznamenala agentura AP.

Příklon Francie k politice USA

Podle publicisty z francouzského Limoges Martina Hyblera je rozhodnutí Francie výsledkem postupného příklonu země k americké politice.

„Zejména vojenské, která probíhá už několik let. Řekl bych, že se dnes Francie snaží co nejvíce Spojeným státům vyhovovat. Opustila gaullistickou tradici, kdy se pokoušela o trochu nezávislejší politiku,“ doplnil Hybler.

Německo účast na náletech odmítlo a nepřipojila se zatím ani Velká Británie, tradiční spojenec Američanů.

Vojenskou pomoc již nicméně poskytlo Iráčanům několik zemí, včetně České republiky, která do země dopraví zásilku munice. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nepojede na původně ohlášenou pondělní návštěvu Iráku právě kvůli tomu, že se ve stejný den koná konference v Paříži.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme