Hollande: Letecké útoky zasáhly výcvikový tábor IS nedaleko Deir ez-Zor

Francie splnila slib, který dal na začátku září prezident Francoise Holland. Dnes ráno zahájila letecké útoky na pozice Islámského státu v Sýrii. Nálety provedla na základě informací z pozorovacích letů z uplynulých 2 týdnů. Potvrdil to v komuniké Elysejský palác. V Sýrii útočilo 6 letounů, z toho 5 stíhaček Rafale. Podle Hollanda mohou údery pokračovat i v dalších dnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K zapojení Francie do leteckých útoků v Sýrii se na půdě OSN vyjádřil prezident Francois Hollande

K zapojení Francie do leteckých útoků v Sýrii se na půdě OSN vyjádřil prezident Francois Hollande | Zdroj: Reuters

Francie se tak připojila k ostatním členům koalice vedené Spojenými státy, která džihádisty na syrském území ostřeluje už několik měsíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francie poprvé zaútočila na pozice IS v Sýrii. Podrobnosti přinesl zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Stíhačky Rafale startují z vojenské základny v Perském zálivu. Podle vyjádření Francoise Hollanda se letadlům podařilo zasáhnout výcvikový tábor islamistů poblíž Deir ez-Zor na východě země. Ujistil, že nálet neměl civilní oběti.

Syrské město kontrolovaly a stále kontrolují jednotky syrského prezidenta, na rozdíl od okolních vesnic, které obsadili islamisté.

Francois Hollande dnes zopakoval, že Sýrie potřebuje politické řešení. "Prezident Bašár Asad ale nemůže být jeho součástí." O nasazení pozemních jednotek prý francouzská vláda neuvažuje. Premiér Manuel Valls však dnes naznačil, že pokud by se na tom dohodla mezinárodní koalice, Francie by se připojila.

Francie se doposud podílela pouze na leteckých úderech na pozice islamistů v Iráku. Obávala se, že by útoky v Sýrii mohly zlepšit pozici režimu prezidenta Bašára Asada. Monitorovací lety nad Sýrií Paříž zahájila na začátku září. V polovině měsíce pak prezident Hollande uvedl, že údery proti IS budou nezbytné.

Francouzské stíhačky Rafale se společně s letounem C-135 zúčastnily průzkumných letů nad Sýrii | Foto: Reuters

Úkolem leteckých útoků je podle Hollanda ochrana francouzských občanů před teroristickými činy. Radikálové je prý připravují právě v Sýrii. Prezident ale blíže neupřesnil, zda měl na mysli již provedené útoky, ke kterým došlo v letos v lednu a v červnu, nebo budoucí.

Paříž se rozhodla zvýšit svoji aktivitu v regionu krátce poté, co Rusko otevřeně přiznalo, že buduje v Latákíji na západě Sýrie vojenskou základnu. V oblasti prý působí na 1700 ruských vojáků.

Putin obhajuje ruské dodávky zbraní Sýrii, americké kritizuje

Číst článek

Moskva také údajně dodává stíhací letadla, bezpilotní stroje, tanky a vrtulníky Asadovu režimu. Právě návrat prezidenta Bašára Asada k moci Francie ostře odmítá.

Samotné nálety nestačí

Podle průzkumů většina Francouzů s bombardováním souhlasí. V otázce možného nasazení pozemních jednotek jsou však skeptičtější.

Ačkoli koalice podniká nálety na syrské pozice džihádistů už rok, velké výsledky zatím nepřinesly. Omezit vliv IS se zatím podařilo pouze tam, kde bombardování doprovázela koordinace s pozemními jednotkami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francie se zapojila do bombardování pozic džihádistů v Sýrii. Podle Hollanda ochrání Francouze před teroristickými útoky. Podrobnosti přináší zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Vesměs to byli Kurdové. Ať už to bylo v syrském Kobani nebo na severu Iráku, skutečně se tam podařilo IS zatlačit. Letectvo přitom vydatně pomohlo,“ přibližížil situaci zpravodaj ČRo Štěpán Macháček.

Spojencům se podle zpravodaje ale podařilo pomocí náletům zasadit radikálům i několik citelných ran v dalších oblastech Blízkého východu. Hlavně po stránce ekonomické a vojenské.

„Svět se teď dívá na IS jako na tu nejbrutálnější část konfliktu. Sám Islámský stát se tak prezentuje. Zároveň ale odvrací pozornost od toho, že největší počet obětí mezi civilisty způsobuje zbombardování syrských měst syrským režimem,“ dodává blízkovýchodní zpravodaj ČRo.

Francouzská vojenská akce se uskutečnila krátce před pondělním zahájením hlavní části zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku.

Jan Šmíd, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme