Humanitární pracovník: Islámský stát není schopný spravovat ovládaná území

Severoirácké město Mosul ovládají už několik měsíců radikálové z Islámského státu. Není tam dostatek potravin, vody ani elektřiny. Extrémisté zavřeli všechny školy. Veřejné instituce pod správnou džihádistů většinou nefungují a statisíce lidí prchají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boj proti Islámskému státu pokračuje (ilustrační foto)

Boj proti Islámskému státu pokračuje (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Bývalý zaměstnanec organizace Člověk v tísni Peshkawt Adham Ali se do Mosulu vypravil. Přestože je muslim, měl potíže s bojovníky Islámského státu hned na kontrolním stanovišti u Mosulu.

„Byla tam spousta lidí, někteří spolu mluvili dokonce anglicky. Zakryli mi oči, abych nic neviděl. Řekli mi, ať si kleknu, a ptali se mě na mou víru. Pět metrů ode mě byli další dva muži, které zajali. Za chvíli se ozvaly výstřely, zřejmě je zabili. Mluvili arabsky, křičeli, že je posílají do pekla. Říkal jsem si, že teď jsem na řadě já, že to jsou poslední chvíle mého života,“ popisuje Peshkawt Adham Ali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na území dobytém bojovníky Islámského státu popsal Českému rozhlasu humanitární pracovník Peshkawt Adham Ali

Měl štěstí, nechali ho jít. Vzali mu jenom doklady, které stejně nebyly pravé.

„Na kontrolních stanovištích mají laptopy a v nich databáze lidí. Nevím, kde k nim přišli. Jsou v nich lidé, kteří spolupracují s vládou, novináři, ochránci lidských práv – a po těch jdou,“ dodává.

Lidé v Mosulu žijí v každodenním strachu. Nevědí, co se stane zítra, natož jaká bude jejich budoucnost. Bojovníci z Islámského státu prý kontrolují všechno, co místní dělají.

„Mučí lidi. Každý se musí pravidelně modlit. Nemůžou sledovat všechny, ale mají své zvědy, kteří jim říkají, třeba kdo nepřišel do mešity. Ten, kdo se nemodlí, dostane 20 ran holí. A pokud se to opakuje třikrát, zabijí ho,“ říká Peshkawt Adham Ali.

Tichý souhlas části místních

Islámský stát podle něj není schopný spravovat území, která ovládá: „Jsou to teroristé. Takže v ohledu školství nebo správy země nemají žádné zkušenosti. Podporují je i některé další skupiny, které bojují po jejich boku, ale nemají jasnou strukturu. Lidé navíc říkají, že mají mezi sebou v poslední době spory.“

I když veřejné instituce v Mosulu pod správou džihádistů většinou nefungují, Islámský stát tam má stále podporu části místních obyvatel. Nebo přinejmenším jejich tichý souhlas.

„Je velmi jednoduché manipulovat s lidmi, hlavně s mladými lidi. Irácká společnost je silně nábožensky založená. A lidé věří více náboženským vůdcům než vlastní vládě. Islámský stát je jim v tomto ohledu bližší,“ upozorňuje Peshkawt Adham Ali.

I když je tedy mezinárodní vojenská pomoc podle pana Peshkawta nepostradatelná, za ještě důležitější považuje, aby se irácké vládě podařilo získat na svou stranu vlastní obyvatele, a to napříč všemi náboženskými a politickými směry. Jedině tak je prý možné Islámský stát porazit.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme