Húsiové už ovládají velkou část Adenu. Nezabránily tomu ani saúdské nálety

Šíitští povstalci už kontrolují centrální část jemenského přístavu Aden. Zmocnili se také prezidentského paláce, odkud před týdnem unikl Mansúr Hádí. V postupu ozbrojencům nezabránily ani letecké údery Saúdské Arábie a dalších států. Povstalečtí Húsiové se spojili s jednotkami loajálními bývalému prezidentovi Abdalláhu Sálihovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojenci nedaleko prezidentského paláce v Saná

Ozbrojenci nedaleko prezidentského paláce v Saná | Zdroj: Reuters

„Nemáme v Jemenu žádné formální pozemní jednotky, i když je tato možnost stále na stole. Bývalý prezident Sálih nebude mít v zemi žádnou roli. Přivedl Jemen do zoufalého stavu a ještě teď se snaží dělat problémy,“ řekl saúdský velvyslanec ve Spojených státech Ádil Džubajr.

Reagoval tak na zprávy, že se v Adenu vylodily pozemní jednotky. Obráncům Adenu ale saúdské letectvo shazuje zbraně. Je to další z pokusů, jak zachránit poslední důležité město před šíitskými povstalci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Jemenu, kde velkou část území ovládají šíitští povstalci Húsiové, přiblížil zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Pokračujících bojů využívá místní Al-Káida, která se údajně zmocnila vězení ve městě Mukalla a propustila z něj 150 lidí.

Íránem podporovaní Húsiové tvrdí, že chtějí nahradit zkorumpovanou vládu prezidenta Mansúra Hádího. Hnutí se v roce 2011 účastnilo protestů proti prezidentu Sálihovi. S dalším vývojem v zemi však Húsiové nesouhlasili a pomocí svých milicí se dožadovali většího podílu na vládě.

V září 2014 získali kontrolu nad hlavním městem Saná, v lednu 2015 přiměli k odstoupení prezidenta Mansúra Hádího a v únoru pak rozpustili parlament.

Húsiové vznikli jakožto organizace šíitské jemenské mládeže v roce 1992. Jméno získali po zakladateli z rodu al-Húsí. Všichni další vůdci tohoto hnutí pocházeli ze stejného rodu, včetně současného předáka Abd al-Malika al-Húsího. Cílem Húsiů byla autonomie pro šíitské oblasti Jemenu.

Obyvatelé Saná opouštějí své domovy, obávají se totiž leteckých útoků | Foto: Reuters

Jsou to původně kmenoví ozbrojenci z hor na severu Jemenu. Asi před 10 lety je začal podporovat Írán, a to i vojensky, takže byli dobře vyzbrojení lehkými zbraněmi.

Během současné ofenzívy se zmocnili několika vojenských základen jemenské armády a spojili se s armádními jednotkami, které zůstaly věrné předchozímu prezidentu Sálihovi, jenž Jemenu vládl 33 let.

V tomto spojení Húsiové představují zdaleka nejsilnější vojenskou sílu v Jemenu, disponují desítkami tanků a stovkami obrněných vozidel.


Zvětšit mapu

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme