Irácké jednotky vstoupily do Fallúdže, dosud ovládané IS

Irácké jednotky ráno vstoupily do Fallúdže, kterou chtějí získat z rukou islamistů. Na město zaútočily s využitím dělostřelectva i tanků ze tří stran. Navíc mají podporu náletů od koalice zemí pod vedením Spojených států, které bombardují pozice takzvaného Islámského státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácké šíitské milice pálí na pozice Islámského státu poblíž Fallúdžy

Irácké šíitské milice pálí na pozice Islámského státu poblíž Fallúdžy | Zdroj: Reuters

Fallúdža leží 50 kilometrů západně od Bagdádu. Byla prvním městem, které v lednu 2014 obsadilo hnutí Islámský stát. První fáze ofenzivy začala minulý týden v pondělí. Jeden z šíitských vojenských velitelů již v pátek řekl, že závěrečná bitva o město začne během několika dní.

OSN i mnohé organizace na ochranu lidských práv vyjádřily obavy zhruba o 50 000 civilistů, kteří se ve Fallúdži nacházejí a radikálové jim pod pohrůžkou smrti brání město opustit.

Ti, kterým se podařilo uprchnout, hovořili o případech, kdy lidé ve městě umírají hlady, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

„Jídlo je velmi nedostatkové zboží. Slyšeli jsme, že lidé jedí prošlou rýži a sušené datle, nic víc,“ uvedla mluvčí UNHCR Melissa Flemingová.

Vůdce jedné z organizací bojující na straně irácké armády slíbil, že se pokusí bezpečnost civilistů zajistit. Dobývání Fallúdže dokonce můžou pozastavit, aby dali lidem na odchod víc času.

Takzvaný Islámský stát čelí útokům i na dalších územích, která ovládá. Iráčtí Kurdové se pokoušejí z jejich rukou osvobodit druhé největší město Iráku Mosul. Syrští rebelové zase minulý týden zahájili ofenzívu v okolí faktického hlavního města Islámského státu Rakky.

V irácké metropoli mezitím sílí bombové útoky radikálů. Džihádisté zaútočili v Bagdádu i v době ofenzivy irácké armády na Fallúdžu.

Jen dnes při třech bombových útocích v různých částech Bagdádu zahynulo nejméně 20 lidí. Dalších 50 lidí je zraněných. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, ale podobné atentáty v minulosti organizovali právě radikálové z Islámského státu, kteří také použili sebevražedné atentátníky a bomby ukryté v autech, jako v dnešním případě.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme