Iráčtí Kurdové o svém vítězství nad džihádisty z IS nepochybují

Ne všude slaví džihádisté Islámského státu válečné úspěchy. Po červnovém obsazení Mosulu se jim v iráckém Kurdistánu postavily jednotky pešmerga, které se od té doby snaží veškeré kurdské území od džihádistů osvobodit. Ve městě Machmúr, kde se jim to už podařilo, natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na frontě mezi iráckými Kurdy a Islámským státem natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Na frontě mezi iráckými Kurdy a Islámským státem natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Všichni jsme se okamžitě sebrali, naložili své rodiny do aut a bleskově jsme vyrazili támhle na hřeben,“ vzpomíná starší pán v městečku Machmúr na onen srpnový okamžik, kdy se dozvěděli, že se na ně valí džihádisté.

Všichni obyvatelé, vesměs Kurdové, stihli před Islámským státem utéct. Přes horské sedlo vede cesta do asi 70 kilometrů vzdáleného Erbílu, centra iráckého Kurdistánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na frontě mezi Islámským státem a Kurdy v Iráku natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„V Erbílu jsme spali v různých utečeneckých táborech nebo v parcích, žádné bydlení tam pro nás nebylo. Když pak pešmergové džihádisty vytlačili, vrátili jsme se hned domů. Všechno ale bylo v pořádku, nic neukradli, zničili jen městskou pekárnu,“ dodává muž, který už je zpátky doma v osvobozeném Machmúru.

Na fasádách jsou vidět jen nepatrné stopy po střelbě. Život se tu vrací do původních kolejí, pešmergové tu ale město a vlastně celý Kurdistán ostražitě hlídají.

Dokonalá izolace

Kousek za Machmúrem začíná fronta. „Vidíte támhle tu věž?“ Ukazuje místní velitel plukovník Názim nedaleký vodojem uprostřed polí. „To je náš poslední bod. A támhle ta vesnice se stromy kousek vedle, tam už je Islámský stát.“

V nedozírné rovině na sebe ze zákopů číhají vojáci pešmergy a džihádisté. Z jedné vesnice za frontou stoupá dým. Možná tam militantní islamisté zrovna pálí odpadky. Je to zvláštní pocit nakukovat do světa, o kterém nevíme, co se v něm přesně odehrává. Izolace oblastí ovládaných Islámským státem je totiž skoro dokonalá.

„Před pár dny na nás zaútočili ze třech pick-upů. Používají teď civilní auta, bojí se totiž amerických náletů. Ale celkem rychle jsme útok odrazili, zapálili jsme jim jedno auto a ostatní utekli,“ potvrzuje plukovník Názim, že na frontě není ani zdaleka klid.

Džihádisté prý manévrují hlavně, když je zataženo, aby nebyli vidět ze vzduchu. Velitel Názim si je ale sílou pešmergy jistý:

„Když na nás zaútočí protitankovou střelou, odpovíme dvěma. V srpnu, když džihádisté pronikli do Machmúru, byly naše jednotky támhle nahoře v sedle. Celkem brzy jsme je odtud vytlačili. Támhle ten pick-up a hummer, se kterým jezdíme, jsme ukořistili Islámskému státu,“ pomrkává spokojeně plukovník Názim a loučí se slovy, že Kurdové nikdy nezapomínají, kdo jim v nouzi pomohl.

Na frontě mezi iráckými Kurdy a Islámským státem natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček | Foto: Štěpán Macháček

Na frontě mezi iráckými Kurdy a Islámským státem natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme