Iráčtí Kurdové vstoupili do centra Sindžáru, ovládaného dosud IS

Milice Kurdů a jezídů osvobodily s leteckou podporou mezinárodní koalice seveoirácké město Sindžár. To ovládali od loňského léta ozbrojenci z džihádistického hnutí Islámský stát. Do osvobozovací operace Kurdové nasadili 7500 bojovníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdští bojovníci oznámili, že vstoupili do severoiráckého Sindžáru

Kurdští bojovníci oznámili, že vstoupili do severoiráckého Sindžáru | Zdroj: ČTK

Dobytí Sindžáru oznámil prezident Kurdistánu Masúd Barzání. Velitel kurdských bojovníků (pešmergů) Ghazí Alí ale považuje situaci ve městě stále za nebezpečnou.

Americká vojenská rozvědka v Bagdádu odhaduje, že proti pešmergům stálo v Sindžáru zhruba 400 bojovníků takzvaného Islámského státu.

Podle dnešní zprávy Kurdové překvapivě nenarazili na větší odpor, což prý může znamenat, že islamisté s útokem počítali a včas se stáhli.

Islamisté při loňském útoku proti Sindžáru zabili nebo zotročili tisíce příslušníků náboženské sekty jezídů, kteří v regionu početně převažují. Desítky tisíc jich taky před extremisty uprchly do hor, kde delší dobu živořili bez jídla a vody.

Kurdové a jezídové teď navíc získali kontrolu nad strategickou silnicí, která spojuje hlavní sídla takzvaného Islámského státu v Iráku a Sýrii - města Mosul a Rakka.

Irácká armáda dnes ohlásila také úspěch v boji o město Ramádí, které vládní vojska drží v obklíčení několik měsíců. Radikálové z IS Ramádí dobyli v květnu.

Zdenka Turková, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme