Írán popravil jaderného vědce. Vyzradil tajné informace Spojeným státům

V Íránu popravili jaderného vědce Šahrama Amírího. Ten byl po návratu ze Spojených států obviněný za vyzrazení tajných informací a roky vězněn. Podle Amírího matky byl její syn oběšen a rodina ho už pohřbila. Informaci později potvrdily i íránské úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderný vědec Šahram Amírí

Jaderný vědec Šahram Amírí | Zdroj: ČTK

Mluvčí íránského ministerstva spravedlnosti potvrdil, že byl Amírí popraven oběšením za vyzrazení tajných informací Spojeným státům. Podle nejmenovaných zdrojů BBC byl vědec velmi dobře informován o íránském jaderném programu.

Amírí zmizel v Saúdské Arábii před sedmi lety, když cestoval do Mekky. Pak se znovu objevil ve Spojených státech, kde natočil několik videí. Jeho výpovědi se ale postupně měnily.

V prvním videu tvrdil, že ho unesli američtí a saúdskoarabští agenti a pod nátlakem ho přinutili výměnou za americký azyl prozradit tajné informace. Ve druhém pak řekl, že žije volně v Arizoně a studuje.

Výměnou za prozrazené informace mu údajně Spojené státy nabízely občanství. Ve svém posledním videu ale oznámil, že byl v americké vazbě, odkud se mu podařilo uprchnout a že se chce vrátit zpět do Íránu. To nakonec udělal v roce 2010.

Spojené státy tvrdí, že Amírí uprchl do země z vlastní vůle a že úřadům předal užitečné informace. Amírí už byl jednou uvězněn a obviněn ze zrady v roce 2011.

O život vědce se obávala jeho rodina, protože o něm neměla žádné informace. Minulý rok se objevily zprávy, že ho vláda zadržuje na tajném místě daleko od hlavního města Teheránu.

Íránu se loni po mnohaletých vyjednáváních podařilo dojednat se světovými mocnostmi dohodu o svém jaderném programu. Za jeho zpomalení byly zrušeny mezinárodní sankce uvalené na Írán kvůli podezření, že vyvíjí jaderné zbraně.

Matěj Štýs, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme