IS hrozí na videu dalšími útoky na své protivníky. Hlavně Spojené státy

Hnutí Islámský stát vyhrožuje útoky všem zemím, které proti němu vedou válku v Sýrii a Iráku. Na nové videonahrávce zveřejněné na internetu jim hrozí stejným osudem, jaký potkal v pátek Francii. Vzkaz na videu pak jmenovitě uvádí Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V americkém Washingtonu jsou kvůli útokům v Paříži staženy vlajky na půl žerdi

V americkém Washingtonu jsou kvůli útokům v Paříži staženy vlajky na půl žerdi | Zdroj: Reuters

Nahrávka začíná záběry z pátečních pařížských útoků. Islámský stát adresuje své hrozby zemím, které se účastní „křižáckého tažení“ proti němu.

Vzkaz čte muž oblečený v maskáčích a turbanu a podle titulků je původem z Alžírska. Říká, že tak jako zasáhl Islámský stát Francii v jejím centu Paříži, zasáhne i centrum Spojených států – Washington.

Video varuje také Evropu, že brzy přijdou nové útoky. Při sérii těch pátečních v Paříži zemřelo 129 lidí a dalších 350 utrpělo zranění.

ONLINE: Policie identifikovala další atentátníky z Paříže. Dál pátrá po komplicích

Číst článek

Boj proti džihádistům se ale na Blízkém východě stupňuje. Egyptští vojáci zabili na severu Sinajského poloostrova 24 ozbrojenců ze skupiny, která se hlásí k Islámskému státu.

Džihádisté se skrývali v jeskyni v pouštních horách asi 70 kilometrů od místa, kam na konci října dopadlo ruské dopravní letadlo. Osm dalších armáda zatkla.

Pád letadla, při kterém zemřelo všech 224 lidí na palubě, pravděpodobně zosnovala právě tato organizace.

Na summitu G20 v Turecku přislíbil ruský prezident Vladimir Putin, že Moskva podpoří letecky syrské povstalce v jejich boji proti Islámskému státu.

Teroristické útoky ve Francii | Foto: ČTK

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme