IS zavraždil v Palmýře světoznámého archeologa. Vykopávky tam vedl 50 let

Organizace Islámský stát zavraždila v Palmýře uznávaného syrského archeologa. Dvaaosmdesátiletý Chálid Asád zasvětil celý svůj život vykopávkám antického města. Šéfem palmýrského týmu byl 50 let. Podle Asádovy rodiny pověsili džihádisté jeho bezhlavé tělo na jeden ze sloupů starověké kolonády. Islámský stát ho držel jako rukojmí od května, kdy se města zmocnil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oáza Palmyra v syrské poušti je na seznamu světového dědictví UNESCO, ale když ji dobyla teroristická bojůvka Islámského státu, turistický magnet se změnil v měsíční krajinu

Oáza Palmyra v syrské poušti je na seznamu světového dědictví UNESCO, ale když ji dobyla teroristická bojůvka Islámského státu, turistický magnet se změnil v měsíční krajinu | Foto: CC BY-SA 3.0, Bernard Gagnon

Ředitel syrské památkové péče Ma´mún Abd al-Karím označil přítomnost Islámského státu za prokletí Palmýry. Reagoval tak na smrt zavražděného archeologa.

Chálid Asád se považoval za jednoho ze zakladatelů archeologie v Sýrii. Příslušníci Islámského státu ho pravděpodobně zabili kvůli tomu, že jim neřekl, kam zmizely stovky soch z místního muzea.

Většinu antických předmětů se podle ředitele syrské památkové péče podařilo odvézt včas do Damašku:

„Zachraňujeme dědictví před kriminálními živly, které se snaží památky ukořistit a zpeněžit na černém trhu. Chráníme historické artefakty také před ničením, které jim hrozí ze strany ozbrojenců Islámského státu," prohlásil.

Cenná archeologická lokalita

Obavy z demolic města džihádisty se zatím nenaplnily. Z města ale přišly snímky zachycující hromadné popravy nebo vraždu v amfiteátru.

Palmýra je považována za jednu z nejcennějších archeologických lokalit Blízkého východu. V poušti za městem jsou monumentální ruiny jednoho z nejdůležitějších kulturních center antického světa.

Ruiny leží na rozloze šesti kilometrů čtverečních a osou města byla 1200 metrů dlouhá krytá kolonáda. Její zbytky jsou dodnes na místě. Místo bývalo jedním z největších turistických lákadel Sýrie.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme