ISIS stahuje posily k syrskému Kobani, Kurdové z Iráku nemohou pomoci

Kurdské milice brání syrské město Kobani před posílenými bojovníky Islámského státu. Radikálové do oblasti poslali další jednotky především z dalších částí Sýrie. Kurdové v Evropě požadují, aby Turecko obleženému městu pomohlo, nebo umožnilo přijetí dalších posil. Pomoc by rádi nabídli Kurdové v sousedním Iráku, ale zatím nemohou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské město Kobani po úderu amerického letectva. 18. 10. 2014

Syrské město Kobani po úderu amerického letectva. 18. 10. 2014 | Zdroj: Reuters

„Je to komplikované právě proto, že oni nemohou zasahovat na území cizího státu, i když by Kurdové určitě rádi,“ informuje z Iráku Lenka Klicperová z časopisu Lidé a země a dodává:

„Mezi nimi panuje veliká solidarita s Kobani, všichni tady sledují zprávy a jsou napjatí, jak to dopadne. Ale iráčtí Kurdové jednak musí hájit pozice, které mají tady, což jim určitě svazuje ruce, a jednak ozbrojený zásah na území cizího státu zatím není možný.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Kurdské milice brání syrské město Kobani před posílenými bojovníky IS. Podrobnosti přinesla Lenka Klicperová, šéfredaktorka Lidé a Země

V boji Kurdům pomáhají ze vzduchu Spojené státy a jejich arabští spojenci. Jen během víkendu zaútočily na asi 15 cílů organizace Islámský stát.

Pomáhat iráckým vojákům při výcviku v boji proti extremistům bude zřejmě i Španělsko. Do operací proti radikálům z organizace Islámský stát ale nezasáhne. Příští týden bude španělský kongres hlasovat o vyslání tří stovek vojáků.

Podle některých zpráv se ale z Kobani může pozornost radikálních islamistů stáhnout i na irácké město Kirkúk.

'Zastavit teror'

Upozornit na kritickou situaci syrského města Kobane a vyjádřit obráncům podporu chtěly včera v Berlíně stovky Kurdů, kteří demonstrovali ve čtvrti Wedding. „Zastavit teror“ bylo nejčastější heslo, které skandovali.

„Jsme proti Islámskému státu, chceme, aby zmizeli ze Sýrie, Iráku, odevšud,“ říká mladík Hassan. „Turecko by nemělo bránit kurdským bojovníkům, kteří chtějí pomoct bránit Kobane. Mají je pustit přes hranici do Sýrie,“ tvrdí.

Demonstraci hlídaly v Berlíně desítky policejních těžkooděnců. Před týdnem se v Hamburku několikrát střetli kurdští demonstranti se sympatizanty Islámského státu.

Kurdové v Berlíně protestovali na podporu boje proti Islámskému státu. 18. 10. 2014 | Foto: Pavel Polák

Pavel Polák, kap, Zdeněk Novák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme