Islamisté v syrském Dajr az-Zauru údajně zabili až 250 lidí

Islamisté dnes při útocích na vládou kontrolované čtvrti syrského města Dajr az-Zaur zabili nejméně 250 lidí, tvrdí zdroj blízký syrskému režimu. Podle opozičních aktivistů ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci monitoruje z Londýna, je obětí 75. Mezi mrtvými jsou provládní bojovníci i jejich rodiny, uvedla agentura Reuters. Původní bilance přitom hovořila „pouze“ o 35 mrtvých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrský voják na předměstí Damašku

Syrský voják na předměstí Damašku | Foto: public domain, Elizabeth Arrott

Islamisté v posledních dnech obsadili několik čtvrtí města Dajr az-Zaur ve stejnojmenné provincii. Nyní kontrolují asi 60 procent města ležícího ve východní Sýrii.

Podle Ramího Abdala Rahmána ze SOHR je obtížné zjistit detaily o dnešních útocích. Zatím prý jsou k dispozici informace, že mrtvých je určitě několik desítek. Podle místních aktivistů ozbrojenci některým obětem setnuli hlavy.

Tvrdé boje mezi vládními jednotkami podpořenými ruskými nálety a islamistickými bojovníky se dnes rozhořely i v provincii Halab.

Britský ministr zahraničí obvinil Rusko, že úmyslně útočí na civilisty v Sýrii

Číst článek

Podle SOHR přišlo při útoku na vládní pozice u města Al-Báb o život nejméně 16 radikálů z Islámského státu (IS). Al-Báb drží ve svých rukou radikálové, vládním jednotkám se tam ale daří postupovat.

Syrská armáda se nyní nachází asi deset kilometrů od města, což je podle aktivistů ze SOHR nejblíže od roku 2012. V ofenzivě svými leteckými údery pomáhají ruské letouny. Moskva podniká nálety na cíle v Sýrii od konce září loňského roku.

Al-Báb leží asi 30 kilometrů jižně od tureckých hranic. Do rukou rebelů se dostal v červenci 2012, rok na to se města zmocnili islamisté.

Boje u Al-Bábu představují jen jednu ze sedmi front, na kterých se syrská armáda snaží uspět v provincii Halab. Cílem vládních vojáků je zejména odříznout povstalce ve městě Halab od zásobovacích tras.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme