Islamisté vyhodili do vzduchu starověký chrám v Palmýře

Radikálové z hnutí Islámský stát zničili chrám Baal-Shamin, jednu z nejcennějších památek z komplexu antických ruin středosyrského města Palmýra. Podle agentury AP to dnes sdělili aktivisté syrské opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palmyra

Palmyra | Foto: Leoš Kosek, Veronika Rezková

Podle syrské organizace ochránců lidských práv SOHR, která sídlí v londýnském exilu, vyhodili islamisté chrám do vzduchu už před měsícem, zatímco aktivista Usáma Chatib z Turecka uvedl, že chrám byl zbořen nyní.

Oba zdroje se opírají o svědectví lidí, kteří zůstali v Palmýře. Podle nich islamisté zničili i část slavné antické kolonády.

Chrám byl poškozen již v minulosti při střetech mezi vládními vojsky a opozicí. Jeho poškození před dvěma lety dovedlo organizaci UNESCO k zařazení Palmýry na seznam ohrožených památek.

Generální ředitelka UNESCO Irina Bokovová dnes zničení chrámu označila za "další válečný zločin a značnou ztrátu pro syrský lid i pro lidstvo".

Pachatelé se podle Bokovové musejí za své činy zodpovídat. "Vyzývám mezinárodní společenství, aby zůstalo jednotné vůči tomuto opakovanému plenění kultury," uvedla šéfka UNESCO v prohlášení.

Strategická poloha

Islamisté dobyli Palmýru v květnu a oblast, kde se nacházejí antické památky, poté zaminovali. Ve čtvrtek radikálové zavraždili na náměstí před muzeem jednaosmdesátiletého syrského archeologa a dlouholetého kustoda sbírek antické Palmýry.

Dosud tam zničili jen několik muslimských svatyní, protože se podle nich používaly k "pohanským" praktikám.

Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS. Její výhodnou polohu už ve starověku využívaly karavany se zbožím. Stavby staré 2000 let včetně pozůstatků antických chrámů, vítězného oblouku, kolonády se stovkami sloupů a amfiteátru se nacházejí na jihozápadě města.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme